Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Védelem a becsapott embereknek

Munkatársunktól
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európát és benne Magyarországot is a bankárkorszak tette tönkre – jelentette ki Orbán Viktor a Metropolnak adott interjújában. A miniszterelnök szerint az elmúlt 15-20 évben elhitették az emberekkel, hogy következmények nélkül el lehet adósodni. Hangsúlyozta: voltak olyan országok, mint Románia vagy Lengyelország, ahol a kormányok megvédték az embereket a bankárkorszak rossz hatásaitól, ezzel szemben Magyarországon a vezetők a bankok oldalára álltak.
A miniszterelnök kifejtette, a kormány intézkedéseivel ennek az időszaknak a lezárását célozza, hogy megvédjék a becsapott embereket, véget vessenek annak, hogy minden veszteséget és kockázatot a hitelt felvevő ügyfelek viseltek, miközben a pénzintézeteknél maradt a profit. A politikus szerint a kilakoltatási moratórium, a kedvezményes bérleti konstrukciók, az árfolyamgát és a végtörlesztés lehetősége ennek a politikának az eszközei. Mint mondta, azoknak a helyzetét rendezik mindenekelőtt, akik az otthonukat ajánlották föl fedezetként. Ebbe a körbe beletartoznak azok is, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel.
Orbán Viktor arra is kitért, hogy az európai helyzetet látva a svájci frank árfolyama várhatóan hosszú időn keresztül nem megy vissza arra szinte, amelyen a többség a hitelt felvette, ezért szerinte érdemes élni a végtörlesztés lehetőségével, akár úgy is, hogy forinthitelt vesznek fel erre a célra. – A kormány úgy kalkulál, hogy a bankok fognak forinthitelt nyújtani – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök az adórendszer átalakításáról elmondta, a bonyolult, progresszív adózás munka-, család- és vállalkozásellenes volt, ezért kivezetik a személyi jövedelemadó bruttósítását, és munkaalapú gazdaságot alakítanak ki. – Magyarországnak Európa egyik termelési központjává kell válnia – nyilatkozta a kormányfő, aki szerint a munkára ösztönző adórendszer ezt a célt szolgálja. – Irányváltásról pedig nem szabad gondolkodni, hiszen minden más politika a görög útra vinne minket, a szakadék felé – fogalmazott a miniszterelnök. A jövő esztendő teendői közül a politikus kiemelte még az egészségügyi kassza rendbetételét, hogy a beérkező összegek fedezzék a kiadásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.