Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Végéhez közeledik a Liszt-emlékév

Az idei Liszt-bicentenárium csúcspontja október 22., Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója. A jubileumra elkészült a Zeneakadémia új épülete, amely Ligeti György nevét viseli majd, a Liszt Ferenc téri épület rekonstrukciója pedig végre elkezdődött.

Vakulya Eszter
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású programokkal hajrázik a zenei élet a Liszt-bicentenárium utolsó hónapjában, az emlékév csúcspontja ugyanis közeleg: október 22-én ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. A neves napot a Krisztus-oratórium határozza majd meg, ez a mű csendül fel a világ számos pontján a World Liszt Day részeként. Azokban a városokban, amelyekhez a zeneszerző kötődött, és azokban is, ahol ugyan nem járt, de a kultusza mégis jelentős, mint például Szöulban. Párizstól Vilniusig, Budapesttől Sopronig hallhatjuk majd a művet. A kezdeményezéshez Bécs és Bayreuth is csatlakozott, utóbbi helyszínen éppen a Zeneakadémia zenekara és énekkara szólaltatja majd meg a művet Fischer Ádám vezényletével. Hazánkban Budapesten a Szent István-bazilikában Kocsis Zoltán dirigálja az előadást, de hallhatjuk az egri bazilikában, Győrben a Richter Teremben, Kecskeméten a nagytemplomban és Sopronban a Szent Mihály-templomban is. A budapesti hangversenyt az MR3-Bartók rádió is közvetíti.
A nagy nap felvezetéseképpen szeptember 29-től egy komoly koncertsorozat kezdődik: Liszt és Európa címmel nemzetközi kamarazenei fesztivált rendeznek Várjon Dénes művészeti vezetésével. A hat koncertből álló fesztivál programjában a népszerű zongoraművek mellett Liszt kevésbé ismert kamaraművei, dalai is helyet kapnak. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, a MűPában és a Magyar Rádió márványtermében október 2-ig rendezett sorozaton Paganinit és Chopint is megidézik, de itt szólal meg Thomas Ades Lieux Retrouvés című cselló-zongoraművének magyarországi bemutatója is. A Wagner dédunoka és Liszt ükunoka Nike Wagner is előadást tart, a művészek között pedig megtaláljuk a világhírű angol csellóművészt, Steven Isserlist, valamint Rados Ferencet, Simon Izabellát, Arvid Engegardot, Hano Müller-Brachmannt, Rohmann Dittát és Megyesi Schwartz Lúciát. A fesztivál nyitánya a Magyar Rádió márványtermében lesz 29-én este nyolctól: a Music Masters on Air című projekt koncertjén tíz ország, tíz fesztivál, tíz rádióállomás és tíz zeneszerző működik közre. A MusMA-nak magyar zeneszerzője is van: Dargay Marcell, akinek Liszt ihlette kompozícióját hallhatjuk.
A zene világnapjára a Hungarofest a Zeneakadémiával karöltve készül. Október elsején Hozd el a hangszered! mottóval mindenkit zenélésre buzdítanak. A fő tengelyt a Nyugati, a Blaha Lujza tér és a Deák tér háromszöge jelenti, amelybe a nagykörúti villamost is bekapcsolják. Az egész napos ingyenes koncertekből a Zeneakadémia új épülete, a frissen elkészült Wesselényi utca 52. szám alatt található ingatlan is kiveszi a részét: egész nap nyitva lesz, és várja az érdeklődőket. Hivatalosan ekkor adják át az épületet, amelyet a hallgatók természetesen már birtokba vettek a tanévkezdés miatt. Az új ingatlan, amelyet az unió szigorú előírásai alapján teljesen akadálymentesre építettek, ekkor veszi fel ünnepélyesen Ligeti György zeneszerző nevét.
Liszt Ferenc, George Sand és Chopin hármasáról, a három művész egymást inspiráló kapcsolatáról Bognár László színjátékot készített Az élet fiai címmel, ezt Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója rendezésében láthatjuk október 13-án a Thália Színházban Fullajtár Andrea, Varju Kálmán és Őze Áron főszereplésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.