Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Veszélyben a lápok?

Vona Adrienn
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa komplex kormányzati intézkedéseket sürget a hazai lápok védelme érdekében. Az ombudsman állásfoglalásában utalt arra is, hogy az alaptörvény egyik legelőremutatóbb célkitűzése a jövő nemzedékek védelme érdekében a természeti erőforrások megóvása.
Mára ugyanis egykori lápjaink kilencvenhét százalékát lecsapoltuk, a lápot éltető és fennmaradásához nélkülözhetetlen vizet elvezettük. A tőzeges, lápos élőhelyek jelentős szénmegkötő képességgel rendelkeznek, elpusztulásuk számottevő szén-dioxid-kibocsátással jár – derül ki Fülöp Sándor ombudsman nemrég kiadott állásfoglalásából. A környezetvédelmi biztos a még meglévő lápok megóvása érdekében a közelmúltban vizsgálatot folytatott. Megállapította, nagyon lassan halad a lápterületek felmérése és bejegyzése az ingatlan-nyilvántartásba, így a lápok elpusztítása sok esetben szankció nélkül maradhat.
Az ombudsman szerint felül kell vizsgálni a jogi szabályozást, biztosítani kell a hatóságok hatékony működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket. Az ombudsman az állásfoglalását a beérkezett vélemények után véglegesíti, majd ajánlásaival a kormányhoz fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.