Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Veszélyben Merkel koalíciója

Berlinben fáradt győztest ünnepelnek, a legnagyobb vesztesek, a liberálisok (FDP) pedig a Merkel-kormány jövőjét fenyegetik – elemzők szerint ez a két legfőbb tanulsága a hét tartományi szavazást felölelő szuper választási év záróakkordjának, a vasárnap rendezett berlini voksolásoknak. Angela Merkel kancellár szerint a német kormánykoalíciót nem fenyegeti veszély.

Stefan Lázár
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlinben a szociáldemokrata (SPD) polgármester, Klaus Wowereit által ez idáig irányított vörös–vörös koalíció a szocialista Baloldal gyenge szereplése miatt nem él tovább. A fővárost érintő elemzések mindenekelőtt az új kormány összetételének a lehetőségeivel foglalkoznak. Az elfáradt győztesnek minősített SPD két lehetőség között választhat. Wowereit bejelentette, mind a kereszténydemokratákkal (CDU), mind a zöldekkel hajlandó tárgyalásokat kezdeni az esetleges koalícióról. Az SPD-tagok többsége az ökológiai párttal kötendő szövetséget favorizálja, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy a CDU a vártnál jobb eredményt ért el, és kilábalt abból a gödörből, amelyből hosszú időn keresztül volt kénytelen szemlélni a baloldali blokk menetelését. A milliárdos adósságokkal terhelt városban a szociáldemokraták tisztában vannak azzal, hogy a metropolis határait messze túllépné a konzervatívokkal kötendő koalíció – e lépés talán hatással lehet a szövetségi kormány összetételéről döntő parlamenti választásra 2013-ban, ha ugyan az Angela Merkel vezette CDU–FDP-kabinet addig életben marad. A berlini választás eredményei alapján ugyanis nyilvánvaló, hogy a kiábrándító 1,8 százalékos eredményt elérő liberálisok a jövőben kizárólag fennmaradásukért harcolnak majd. „A sárgák megfakultak” – állapítja meg róluk a Süddeutsche Zeitung. A lap ebből levonja a következtetést: „A németek úgy várják a szövetségi komány bukását, mint a karácsonyt.”
A müncheni újság megállapítása a Bundestag ellenzéki pártjainak a követelésére támaszkodhat. A szociáldemokraták és a zöldek egyhangúlag követelik a Merkel-kabinet lemondását, és előre hozott parlamenti választások mellett kardoskodnak. „A liberálisoknak végre be kellene látniuk, nem alkalmasak a kormányzásra, ki kellene lépniük a kabinetből, hogy megnyissák az utat a választások felé” – hangoztatta Thomas Oppermann, az SPD parlamenti ügyvezetője. A kínos helyzetbe került FDP erről hallani sem akar. Euroszkeptikus elnökük, Philipp Rösler továbbra is őszinte politikai véleményeket követel Görögország helyzetének megítélésénél, holott ilyen kijelentései miatt már előzőleg kiváltotta Angela Merkel és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter visszautasító kritikáját, és kihívta maga ellen a kormánya stabilitásáért aggódó kancellár asszonyt, akinek nevében Hermann Gröhe CDU-főtitkár diplomatikusan fogalmazott: „Bízunk benne, hogy az FDP felfogja felelősségének a jelentőségét.” A Spiegel hírmagazin értékelése szerint „Merkel fél a pánikot keltő FDP-től”.
Angela Merkel szerint a német kormánykoalíciót nem fenyegeti veszély azután sem, hogy az FDP katasztrofális vereséget szenvedett a berlini tartományi parlamenti választásokon. „A koalíció folytatja munkáját, és nem hiszem, hogy a jövőben nehezebb lesz” – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén a kancellár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.