Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Vészesen kinyílt a bérolló

Hírösszefoglaló
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az alacsonyabb keresetűek esetében a cégek magasabb emeléssel igyekeztek kompenzálni a személyi jövedelemadó (szja) változása miatti bércsökkenést, a vezetők és a beosztottak közötti bérolló mégis közel negyven százalékkal tágult idén a tavalyi évhez képest – derül ki a Hay Group tanácsadó cég legfrissebb felméréséből. Mint a távirati iroda írja, Magyarország regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesít; a bérolló valamivel nagyobbra nyílt, mint Csehországban és Szlovákiában.
Ha a számokba belekalkuláljuk az idei szja-módosítás hatásait is, a különbség tovább nő – hívja fel a figyelmet a Hay Group. Míg 2010-ben a több különböző adókulcs csökkentette a bérek különbségét, idén közel 40 százalékkal tágult az olló, így egy vezető az alacsonyabb szintű munkavállalók nettó fizetésének hétszeresét viheti haza. Az idei béremelések során a vállalatok megpróbálták ugyan kompenzálni az adóváltozás hatásait – csaknem egy százalékkal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felsővezetőknek –, a bérolló szétnyílását azonban nem tudták megakadályozni. Míg egy beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8 százalékkal csökkent, egy vezetőé 37 százalékkal nőtt. A Hay Group idei jövedelemszint-felmérésében 440 munkáltató – főként multinacionális vállalat – vett rész, közel 270 ezer munkavállalói béradattal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.