Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Visszakaphatják a cégek az áfát

Kétszázötvenmilliárd forintot fizethet ki hamarosan az állam azoknak a vállalkozásoknak, amelyek október 20. előtt igénylik a korábban visszatartott áfát. Az új szabályról tegnap késő este szavazott a parlament. Az Országgyűlés megvitatta a távhőt érintő módosításokat is. Az indokolatlan tarifaelemek kikerülnek az árból – állítják a jogalkotók.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 20-ig nyújthatnak be kérelmet a vállalkozások, hogy megkapják az eddig visszatartott forgalmi adót, illetve később áfabevallásukban igényelhetik vissza a nekik járó összeget – ezt tartalmazza az a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken benyújtott törvényjavaslat, amelyet tegnap egyhangúlag megszavazott a parlament. A távirati iroda számításai szerint az új szabály értelmében az államnak mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak. A törvény megváltoztatására azért volt szükség, mert az Európai Unió bíróságának július végén hozott ítélete szerint nincs összhangban az uniós joggal a magyar áfaszabályozás azon része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. Szakértők szerint a cégek a visszakapott összeg fejében szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak a jövőben, mivel az új áfa-visszaigénylési szabály miatt valószínűleg többen próbálnak majd meg jogtalanul pénzt szerezni az államkasszából.
A keddi ülésnapon sor került a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat megtárgyalására is. A zárszámadási vita a nemzetgazdasági miniszter expozéjával indult, majd Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, később a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadói ismertették véleményüket.
Az Országgyűlés tegnap a távhőszolgáltatást érintő változtatásokat is napirendre tűzte. A javaslatot Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be pénteken. A javaslat tárgyalására azért kerülhetett sor ilyen gyorsan, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a javaslat sürgősségi eljárását kérte, hogy az október elsején, a távhő hatósági ármegállapításával együtt hatályba léphessen. A törvényjavaslatban az olvasható, hogy a távhőszolgáltatásban a hatósági árnál magasabbat nem lehet kikötni a szerződésekben, de az indokolatlan tarifaelemek is kikerülnek az árból. A hatósági árat abban az esetben kell alkalmazni, ha a felek nem egyeztek meg az ellenértékben, vagy ha a jogszabály megsértésével más árban állapodtak meg.
A miniszter rendeletben állapítja meg a távhő-szolgáltatási támogatás mértékét, ezenkívül többek között a távhő-szolgáltatási támogatásra való jogosultság feltételeire, a távhő-szolgáltatási támogatás kezelésére, nyilvántartására, kifizetésére, elszámolására, felülvizsgálatára és ellenőrzésének rendjére vonatkozó szabályokat – olvasható a javaslatban.
A módosítás indoklásában az szerepel, hogy a változtatás fő célja, hogy új, a jelenleginél igazságosabb és hosszabb távon is fenntartható támogatási rendszert vezessen be, és a lakossági távhőárak szinten tartása mellett a közszolgáltatási kötelezettséget ellátó távhőszolgáltatókat arra ösztönözze, hogy a valóban megtakarítással járó, nagy hatásfokú termelésből jussanak energiához. A tárca szerint ez a törvénymódosítás teremti meg a távhőtámogatás új rendszerének alapját, a termelő helyett a hőszolgáltató támogatására térve át.

Javul a jogalkotók reflexe. Ugyancsak megvitatta a parlament az államháztartási törvény módosításáról szóló előterjesztést. Matolcsy György ebben azt kezdeményezte, hogy a jelenlegi minimum 45 helyett csak 30 napnak kelljen eltelnie a fizetési kötelezettséget megállapító törvények kihirdetése és hatálybalépése között. A módosítás indoklásában az szerepel, hogy a változtatásra azért van szükség, hogy alkalmazkodni lehessen a rendkívül rövid idő alatt változó világgazdasági helyzet okozta kedvezőtlen költségvetési folyamatokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.