Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Visszaszereznék a csillebérci tábort

Hat év után keresetek benyújtásával folytatódott a Fővárosi Bíróságon a csillebérci úttörőtábor tulajdonjogáért folyó per. Az állam képviseletében eljáró felperes a tulajdonosként való bejegyzését kérte a 46 hektáros ingatlanon. Az alperesi képviselő – a Magyar Úttörők Szövetségének nevében – közölte, hogy tulajdonjogának törlése esetén hajlandó az egyezségkötésre.

Vona Adrienn
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam tulajdonosként való bejegyzését kérte tegnap Koncz Árpád elsőrendű felperesi képviselő a csillebérci úttörőtábor tulajdonjogáért folyó perben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nevében eljáró felperes a Fővárosi Bíróságon több keresetet is benyújtott, amivel garantálni kívánta, hogy az állam minél tehermentesebben szerezhesse vissza a 46,5 hektáros, 2,5 milliárd forint értékűre becsült ingatlant. Indítványozta azt is, hogy a földhivatalban töröljék a Magyar Úttörők Szövetségének (MÚSZ) és a Bau-bérc Kft.-nek a tulajdonjogát. A MÚSZ azt kérte, tulajdonjogának törlése esetén az ingatlanon végzett újításokat, értéknövelő beruházásokat az állam ismerje el.
A csillebérci gyermektábor tulajdonjogának tisztázása érdekében 2000-ben indított pert az állam a MÚSZ és társai ellen. A felperes annak megállapítását kérte, hogy érvénytelen az az ajándékozási szerződés, amellyel a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1989-ben a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetségre (Demisz) ruházta át a csillebérci ingatlan tulajdonjogát, és indítványozta az eredeti állapot helyreállítását. A 2004-ben született jogerős közbenső ítélet szerint érvénytelenek az ajándékozásról szóló szerződések, de az érvénytelenség jogkövetkezményeit – azaz, hogy kit és milyen mértékben illet a tábor tulajdonjoga – új eljárásban kell vizsgálni. A bíróság ebben az újabb eljárásban 2005-ben függesztette fel a pert, mert a földhivatal előtt eljárások folytak más szervezeteknek az ingatlannal kapcsolatos bejegyzési kérelmével összefüggésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.