Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Vörös por Neszmély felett

Velkei Tamás
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén több olvasónk is azzal kereste meg lapunkat, hogy Neszmély és Dunaszentmiklós környékén, a 10. számú főút felett vörös porfelhőt vitt a szél a Duna felé. A port a közeli, neszmélyi vörösiszap-tározóból kapta fel a légmozgás, ezért értesítettük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, amely továbbította bejelentésünket az illetékes környezetvédelmi felügyelőségnek és bányakapitányságnak.
Németh Zoltán, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója lapunknak elmondta: hozzájuk is érkezett lakossági bejelentés, azonban gyorsan hozzátette: a panasz sajnos nem egyedi, száraz időben gyakran értesíti őket a lakosság a vörös porfelhőről.
– Előírtuk a kazettát kezelő cégnek a rekultivációt, amelyet a cég jogi eszközökkel eddig elodázott, ezért az ügy kétszer is megjárta a másodfokot, azonban a környezetvédelmi főfelügyelőség legutóbbi határozata megfellebbezhetetlen, és a kft.-nek jövő április 30-ig az első réteg leterítésével el kell készülnie – mutatott rá a felügyelőség vezetője. Kérdésünkre, hogy mit tehet a felügyelőség, ha a cég nem lép az ügyben, azt a választ kaptuk, hogy a bányakapitánysággal egyetemben – amellyel a zöldhatóság folyamatosan egyeztet – megbírságolhatja a céget. – Nem könnyű a helyzetünk, olyan méretű bírsággal, amivel a minap fehérvári felügyelőség sújtotta a Mal Zrt.-t, nincs lehetőségünk élni, igaz, ez jelenleg nem is indokolt – fejtette ki Németh Zoltán. Az eljárási bírság első lépcsőben egymillió forintra rúghat, ha ezután sem kezdenek hozzá a munkához, újra kiróják ezt a bírságot. A kezelő cég lapzártánkig nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.