Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

WikiLeaks: Varsó nem bízik bennünk

Munkatársunktól
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kételkedett térségbeli kisebb szomszédai megbízhatóságában a varsói vezetés, ezért a lengyelek nem voltak vevők arra, hogy vezető szerepet töltsenek be az Európai Unió tíz közép-európai tagja közötti együttműködésben – derül ki a WikiLeaks által közzétett, 2009-ben Varsóban keltezett amerikai diplomáciai táviratból, amelyet az Origó idézett. Lengyelország attól tartott, hogy a kisebb államokat könnyebben tudja befolyásolni Oroszország, és túl félénkek Brüszszelben. Ráadásul Donald Tusk lengyel miniszterelnök gyakran igyekezett megkülönböztetni országát apró szomszédaitól, mondván, Lengyelországnak saját jogán is megfelelő hatalmi pozíció jár az unión belül. Richard Morningstar, az amerikai külügyminisztérium eurázsiai energiaügyi különleges megbízottja varsói tárgyalásai előtt Budapesten járt, ahol megbeszélést folytatott Orbán Viktorral. Az ellenzék akkori vezetője intenzívebb közép-európai együttműködést vázolt fel, amelyben átengedte volna a lengyeleknek a vezető szerepet.
Az Uwazam Rze lengyel hetilap egy júniusban megjelent cikke szerint 2009 májusában hasonlóan nyilatkozott nekik Orbán Viktor. A lap szerint azonban álmait a tavalyi szmolenszki repülőszerencsétlenség zúzta szét, hiszen Lech Kaczynski államfő is életét vesztette, aki támogatta a közép-európai országok szorosabb szövetségét. Az Uwazam Rze szerint a baleset után átalakuló lengyel vezetés inkább a német– francia–lengyel együttműködésre és az Oroszország felé nyitásra fókuszált, és lenézte Budapest javaslatait és gesztusait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.