Zárszámadás: nyomasztó örökség

A tavalyi büdzsében 600 milliárdos lyuk tátongott a kormányváltáskor – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tavalyi zárszámadás parlamenti vitáján. Domokos László ÁSZ-elnök úgy ítélte meg, nagy eredmény, hogy a költségvetési hiány az év közbeni nehézségek ellenére sem szállt el. A szocialisták szerint viszont valótlan adatok szerepelnek a javaslatban.

Munkatársunktól
2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-es költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, vagyis a zárszámadás volt az egyik fő téma tegnap a parlamentben. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára expozéjában azt mondta, hogy a tavalyi büdzsében mintegy 600 milliárd forintos lyuk volt a kormányváltáskor. Ez azt jelenti, hogy ennyi hiányzott az ország zavartalan működéséhez, a hivatalba lépő kormány rendkívüli államadóssággal és a szocialista kormányok megszorításaik miatt elmélyült szociális és társadalmi problémákkal vette át a kormányzást – fejtette ki. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a költségvetés a GDP 7 százalékát meghaladó hiánnyal teljesült volna, ha az új kabinet nem tesz lépéseket. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint nagy eredménynek tekinthető, hogy a költségvetési hiány az év közbeni nehézségek ellenére sem szállt el. Domokos László emlékeztetett, hogy a tervezett hiány tartása és az új kormány gazdaságpolitikai céljainak érdekében többször módosították a költségvetési törvényt és az egyensúly megteremtését szolgáló törvényeket.
A vitában Dancsó József, a Fidesz vezérszónoka is azt hangsúlyozta, hogy az új kormány nagyon nehéz helyzetben vette át az országot, szerinte a költségvetés számokban és tartalmában sem egyezett a valósággal. Ezzel ellentétes dolgokat hangoztatott a szocialisták vezérszónoka: Boldvai László szerint az adatok cáfolják a kormány által elmondottakat, a költségvetési hiány mértéke pedig az elhibázott, Matolcsy György által képviselt gazdaságpolitika miatt nőtt. Nyikos László, a Jobbik vezérszónoka egy korszerű államháztartási törvény elkészítését sürgette, míg az LMP vezérszónokaként felszólaló Vágó Gábor azt mondta, hogy a tavalyi költségvetés „elég zűrös” volt, de az idei és a most készülő jövő évi büdzséhez képest valószínűleg mégis „mint boldog békeévre fogunk visszaemlékezni” 2010-re.
Ugyancsak a Ház elé került az a javaslat, amely a jövőre hatályba lépő új alkotmány rendelkezései alapján nyugdíjba vonuló bírák helyeire a mielőbbi pótlást tenné lehetővé. Az indítványt – nyolc képviselőtársával együtt – jegyző Papcsák Ferenc emlékeztetett, hogy az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya az eddigi 70. életév helyett az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. Emiatt a következő évben 274 bíró vonul nyugdíjba. Az MSZP szerint az intézkedés a kormány kicsinyes bosszúja a bírói karral szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.