Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A többség felajánlaná a szerveit

A felnőttek háromnegyede bárkinek felajánlaná a szerveit, bár sokan nem tudják, hogy erre valójában nincs szükség. A hazai jogszabályok szerint ugyanis halálunk esetén szerveinket és szöveteinket felhasználhatják átültetésre, ha életünkben nem tiltakoztunk ellene írásban.

Munkatársunktól
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban a jogszabályok szerint az úgynevezett „feltételezett beleegyezés elve” érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják transzplantációs célra, akkor feltételezhető az illető beleegyezése, és a szervek, szövetek eltávolítása elvégezhető. A szervadományozás jogi hátterét a felnőttek 46 százaléka ismeri helyesen, 38 százalékuk – tévesen – úgy gondolja, hogy csak azoknak a szervei ültethetők át, akiknek adományozási szándéka hivatalos módon dokumentálva van – derült ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából. A megkérdezettek további 16 százaléka nem tudja megmondani, melyik szabály van jelenleg érvényben. Az életkor növekedésével egyébként jelentősen emelkedik azoknak az aránya, akik tudják a helyes választ: 35 év alatt 33 százalék az arányuk, míg 55 év felett már 55 százalék.
A reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy noha a jogi szabályozást sokan nem ismerik, a felnőttek háromnegyede bárkinek felajánlaná a szerveit. A kérdésekre választ adók 73 százaléka egyezne bele, hogy halála esetén felhasználják szerveit, szöveteit, további nyolc százalékuk pedig csak valamely családtagjának, ismerősének lenne hajlandó azokat odaadni. Az adományozást megtagadók aránya mindössze három százalék.
Megfigyelhető, hogy a „mindenkinek felajánlók” aránya lényegesen magasabb (83 százalék) azok körében, akik jól ismerik a szervadományozás hazai jogi hátterét. A kérdésben leginkább azok bizonytalanok, akik a szabályozást sem ismerik (26 százalék).
A szervadományozással összefüggő ismeretek nem változtak az elmúlt két évben. A Szinapszis Kft. 2009-ben is vizsgálta a kérdést, az akkori és a mostani eredmények szinte megegyeznek. Két évvel ezelőtt a megkérdezettek 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenkinek felajánlaná szerveit, míg az elutasítók aránya 6 százalék volt.
Az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának legfrissebb adatai szerint idén szeptember 20-ig összesen száz megvalósult szervkivételi riadó volt az országban, míg tavaly egész évben 159. Idén eddig 155 vese-, 35 máj- és 9 szívátültetést végeztek. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetések száma szintén 9 volt. Magyar donorból származó új tüdőt 34-en kaptak, ezeket a műtéteket Bécsben végzik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.