Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Az OTP-t büntették

A többi közép-európai tőzsdénél rosszabbul szerepelt a BUX tegnap. Az OTP árfolyama valósággal zuhant, míg a Mol és a Richter jól szerepelt. Napok óta gyengélkedik a forint, tegnap jócskán átlépte a 236-os szintet a svájci frank kurzusa.

Munkatársunktól
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 215,85 pontos, 1,32 százalékos csökkenéssel, 16 115,36 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 14,3 milliárd forint volt, a vezető részvények közül gyengült az OTP és a Magyar Telekom, erősödött viszont a Mol, a Richter és az Egis az előző napi záráshoz képest. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az MTI -nek elmondta, hogy a régió szépen teljesített, a fejlett piacok pedig rosszabbul, eközben a budapesti tőzsdén viszonylag kiegyensúlyozott kereskedés folyt, ennek ellenére az OTP nagyot zuhant. Kiemelte azt is, hogy a forint jelentősen gyengült napközben, és bár egy kicsit konszolidálódott a nap végére, továbbra is nagyon gyenge maradt. Az OTP gyengülésében szerinte közrejátszhatott, hogy tiszavirág-életűnek bizonyult a jegybank keddi bejelentésének hatása. Az OTP-re negatívan hathatott az is, hogy a szlovák kormány szintén bankadó bevezetését tervezi – tette hozzá. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője is arról beszélt, hogy az OTP újabb mélypontokat döntött meg, ezzel ismét a nap vesztese lett, és leginkább ez a papír húzta le a BUX-ot. Az okokat keresve felhívta a figyelmet arra, hogy nem tudni, miért pont szerdán gyengült meg ennyire az OTP. Szerinte a magyar bankpapír esésébe az európai hangulat is besegíthetett. A nyugat-európai értéktőzsdék ugyanis tegnap rontottak: a keddi bizakodás után szerdán már kétségek között várták a befektetők az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) kétnapos értekezletének eredményhirdetését.
A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,7 százalékos visszalépéssel kezdett, és előzetes adat szerint 1,84 százalékos napi csökkenéssel, 916,99 ponton zárt, 18,25 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Tavaly 7,26 százalékkal javult ez a mutató.
Gyengültek szerdán délelőtt a térségbeli devizák. A svájci frank árfolyama délután négy órakor 236,07 forint volt. A dollárt 211,47 forinton jegyezték ekkor. Kora délelőtt a dollár árfolyama 210,73 forint, kedden délután 210,73 forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.