Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Bármikor jöhet az ügyészségi idézés

Swendt Pál
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) kedden délután megérkezett az a dokumentum, amelyben a Legfőbb Ügyészség hivatalosan is tájékoztatta a nyomozó hatóságot, hogy az Országgyűlés felfüggesztette a sukorói ingatlanberuházásban gyanúsítottként kihallgatható Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök képviselői mentelmi jogát – értesült a Magyar Nemzet. A parlament múlt hétfői döntése nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség eljáró ügyésze ettől kezdve tetszés szerint küldhet idézést a szocialista párti politikusnak, akire a büntetőeljárás szempontjából már ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint bármelyik állampolgárra.
Gyurcsány Ferenc ellen még 2009 októberében a Lehet Más a Politika jelenlegi országgyűlési frakciójának vezetője, Schiffer András tett feljelentést. Az ellenzéki politikus feljelentésében arra hivatkozott, hogy a sukorói King’s City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítésekor megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. A Központi Nyomozó Főügyészség a legfőbb ügyészen keresztül azzal kérte a korábbi miniszterelnök védettségének megvonását, hogy Gyurcsány Ferenc hivatali visszaéléssel gyanúsítható a sukorói kaszinóberuházás miatt indított nyomozásban.
A büntető törvénykönyv szerint az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A 168 Óra mai számában interjút közöl a volt miniszterelnökkel. A lapnak nyilatkozva Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy három héten belül ki fogják hallgatni. Azt valószínűsíti ugyanakkor, hogy nem veszik majd őrizetbe, és nem helyezik előzetes letartóztatásba. A leendő gyanúsított arról is beszámolt az interjúban, hogy levélben kérte az eljárás ügyészét, kihallgatásáról biztosítsa a kép- és hangfelvételt, amelyekről másolatot kér magának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.