Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Boltok helyett banknak adtuk a pénzünket

Hajdú Péter
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem két százalékkal kevesebb élelmiszert vásároltunk júliusban, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. De júniushoz viszonyítva is 0,7 százalékkal esett vissza az élelmiszerek értékesítése a mennyiséget tekintve, s az év első hét hónapját nézve sem sokkal jobb a kép, hiszen ugyanannyit vásároltunk, mint egy évvel korábban. A kereskedelemben értékesített öszszes áru mennyisége júliusban 1,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, az év első hét hónapjának adata pedig 0,3 százalékkal maradt el a 2010-es év hasonló időszakától.
Idén júliusban ugyan 22 milliárd forinttal többet hagytunk a boltokban, mint egy évvel korábban, ennek ellenére az értékesített áru mennyisége mégis csökkent – értékelte az adatokat Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ennek alapvetően az az oka, hogy sokkal többet kell fizetnünk ugyanazért az élelmiszerért. Az inflációra más is hatott, s elvitte a lakosság pluszforintjait: gondoljunk csak a folyamatos üzemanyagár-emelkedésre. Ráadásul hatalmas összegeket kellett a jelentősen emelkedő devizahitel-törlesztőrészletekre költeni. Vámos György szerint ha adósságproblémáink nem nőttek volna, akkor nemcsak értékében, hanem mennyiségében is emelkedhetett volna a fogyasztás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.