Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Egység, kétség, cél- és kényszerűség

2009 elején választották meg a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitányának Kovács Lászlót. Abban az évben a milánói világbajnokságon szerzett bronzérem megfelelő antrénak bizonyult, a 2010-es moszkvai Eb mérlege (minden medálból egy) kiváló folytatásnak, az idei ankarai kontinensviadal „magányos” harmadik helye viszont megtorpanásnak. Az azóta átalakított csapat ma utazik el a bakui olimpiai kvalifikációs vb-re, ahol nem ártana moszkvai formát mutatni. A szövetségi kapitány szerint ez nem lehetetlen, noha minden idők legnagyobb mezőnyére van kilátás.

Deák Zsigmond
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a vártnál magyar szempontból gyengébben sikerült Eb után, az ankarai sportcsarnok nézőterén beszélgettünk, azt mondta, főképp fejben kell rendet teremteni bokszolóinknál. Sikerült?
– Úgy tűnik. Ezúttal a korábbival ellentétben hét-nyolc hetes, egységes felkészülést tudtunk végigcsinálni, amit nem tört meg mindenféle más esemény, csak egy, a tesztnek számító Papp László-emlékverseny Hajdúszoboszlón. Egyben van a csapat, és a jókedv is megmaradt, ami az edzések hosszú sora vége felé, a fogyasztás hajrájában nem mindig történik így.
– Miként az sem mindennapos, hogy a hazai szűkös választék ellenére négy helyen is megváltoztatta a júniusi Eb-csapatot. Miért?
– Egyszerre kényszerűségből és ésszerűségből. Kalucza Norbit nem volt értelme újra lefogyasztatni 52 kilóra, 56-ban láthatóan jobban mozog, és megtalálta a belső egyensúlyát is. A helyén pedig Dobrádi Zsolt személyében egy fiatal, tehetséges srácnak tudunk lehetőséget adni. Alul, a 49 kilósoknál egyértelmű volt Ungvári indulása, ugyanis Lakatos István abbahagyta a bunyót. Pedig szinte csak most indult el a pályafutása… Felül, szupernehézsúlyban pedig Bernáth Pistának előbb a foga gyulladt be, aztán trombózist kapott a lábában, így Bouquet Bence jön velünk.
– A gerinc, Káté, Bacskai, Szellő, Darmos azért megmaradt. Velük vállalható az Eb után megfogalmazott terv: egy érem, s még egy-két olimpiai kvóta, amit a legtöbb kategóriában a negyeddöntő ér?
– Ma kissé szerényebben látom a világot. A nevezések alapján 720-an indulnak a vb-n, van olyan súlycsoport, ahová 89-en jelentkeztek. Ha abból indulunk ki, hogy a 64 közé kerülésért is bokszolni kell, akkor hat mérkőzésre lenne szükség a döntőbe jutáshoz. Ez nagyon megviseli a versenyzőt, aztán a létszám mellett előjönnek az ismert klasszisok és a sötét lovak, szóval sok a kockázati tényező. Két-három kvótával elégedett lennék.
– Az sem kedvező jel, hogy Bacskai és Káté előkelő világranglistás helye miatt bizonyosan jó kiemelést kap?
– Majd a sorsolás után megmondom… Az első körökben valóban besegít a kiemelés, de utána úgyis jönnek a nehezek. Az pedig éppenséggel nem kedvező, hogy a két hajdúsámsoni, Ungvári és Varga Miki csak öt hetet dolgozott velünk, aztán otthagyta a tatai tábort, s otthon készült tovább, amikor kiderült, hogy a véges létszám miatt sajnos az edzőjük nem jöhet velünk a vb-re. Ettől függetlenül úgy gondolom, most sokkal stabilabban tudunk majd teljesíteni, mint Ankarában, s remélem, mindez eredményességgel is párosul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.