Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Elbocsátáskor figyeljünk biztosításunkra

Hírösszefoglaló
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul járhat a pénzügyi felügyelet szerint az a dolgozó, akitől közös megegyezéssel válnak meg, és eközben munkanélküliségi-biztosítással rendelkezik. A munkavállalók az elbocsátások során gyakran találkoznak azzal a munkáltatói igénnyel, hogy a távozás közös megegyezéssel történjen. Ez sokszor a dolgozónak is kedvező, mivel így a munkaviszony megszűnésének időpontja és a juttatások is rugalmasan alakíthatók. Ám – figyelmeztet tegnapi közleményében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – akkor, amikor közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, az érintettek sokszor elmulasztják ennek indokát is rögzíteni. Feltehetően azért, mert a munka törvénykönyve a közös megegyezés kapcsán ezt nem kívánja meg. Ugyanakkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete eddigi tapasztalatai szerint a törlesztési biztosítások jelentős része munkanélküliség címén csak akkor nyújt fedezetet a munkaviszony közös megegyezéssel végrehajtott megszűnésére, ha az erről szóló megállapodásban kifejezetten megemlítik a közös megegyezés indokát.
A munkanélküliségre fedezetet nyújtó hitelfedezeti, illetve törlesztési biztosításoknál – amelyek általában hitelek mellé köthetők – a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy az adós munkanélkülisége esetén átvállalja a törlesztőrészletek fizetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.