Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Félidőn túl, katarzison innen

Az elhagyott szocialista mementók némaságában még tagadhatatlanul ott van az egykori acélváros levedlett valósága, Miskolc kulturális élete a Jameson CineFest miskolci nemzetközi filmfesztivál bő egy hete alatt azonban minden szeptemberben olyan vérfrissítést kap, hogy bármely magyar város megirigyelhetné. Összegzés félidőn túl.

Kárpáti György
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Acélvárosból A Célváros – ahogy egy nemrég kiadott helytörténeti kiadvány címe sugallja. Érezhetően megújulni vágyik, s kész is rá a város: talán nincs is más út, mint saját gazdag kultúrtörténetére építve levedleni a rozsdát, és új fejezetet nyitni. Túl a félidőn kijelenthető: a CineFest védjegye továbbra is a minőség és az emberi lépték, az idei versenyprogramra sem lehet panasz – bár a java szombatig állítólag még hátravan. Az információs és a kisfilmes szekcióval együttvéve több mint kétszáz ingyenes vetítésre ülhet(né)nek be a miskolciak, akik mintha még mindig nem értékelnék eléggé, hogy a friss nemzetközi filmes termés legjava vándorol hozzájuk. Annál nagyobb viszont a szakmai érdeklődés a programok iránt; a vetítések szünetében több kiállítás is megtekinthető, kerekasztalokat rendeznek, konferenciák zajlanak.
Tegnap fejeződött be például a Művészetek Házában a magyar mozisok tanácskozása arról, hogyan lehet korszerű forgalmazási és oktatási módszerekkel a filmkultúra szeretetére nevelni a letöltögetésen szocializálódott fiatal korosztályt. A fiatal filmesek bemutatkozása mellett a CineClassics sorozat az idén Szőts Istvánnal, Krzysztof Kieslowskival és Gabriel Pascallal folytatódik. A lengyel rendezővel kiállítás foglalkozik, az aradi árva fiúból lett londoni filmes, a G. B. Shaw-darabok filmjogainak kiváltságosa, Gabriel Pascal munkásságát vasárnap minikonferencián tárgyalták, Szőts Istvánról, az Emberek a havason rendezőjéről pedig holnap beszélgetéssel, retrospektív vetítésekkel emlékeznek meg.
A hét elején a dokumentumfilmesek és az állami képviselők a kis műfajok várható pályázati lehetőségeiről egyeztettek az Iránytű konferencián. A beszélgetésen részt vett Néder Sarolta, az MTVA támogatási területének vezérigazgató-helyettese; Fodor Gergely, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kabinetfőnöke, valamint szakmai részről többek között Almási Tamás rendező, a CineFest zsűritagja; Kisfaludy András, a Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesületének képviselője.
Az egyeztetésen Szalay Péter rendező, a Magyar Filmművészszövetség dokumentumfilmes szakosztálya elnöke, a szakmai fórum moderátora hangsúlyozta annak a műfajnak a szükségességét, amely akkor tölti be a funkcióját, ha valóban a társadalom lelkiismereteként működhet. Szalay kérdésünkre elmondta, hogy a médiahatósággal folytatott nyári egyeztetés eredményeképp a szakmai képviselők javaslatot adtak be a pályázati kiírással kapcsolatban. – Örömmel tapasztaltuk, hogy javaslatainkat beépítették a pályázati tervbe, amelyet várhatóan októberben ír ki az NMHH – újságolta a rendező. Az idei évre tervezett kiírás összköltségvetése 400 millió forint lesz, amely a dokumentumfilm mellett a további kis műfajokra is vonatkozik, azaz a kisjátékfilmesek, a tudományos ismeretterjesztő filmesek és az animációs filmesek is erre a keretösszegre pályázhatnak. Jövőre a tervek szerint ez az összeg 700-750 millió, az elnyerhető összeg filmhossztól és a történettől függően akár 8-10 millió forint is lehet, ami Szalay elmondása szerint egy átlagos dokumentumfilm költségvetésének felelne meg. Az elképzelések szerint az egész estés dokumentumfilmek a Magyar Nemzeti Filmalapnál pályázhatnak majd, míg a rövid dokuk az NMHH-nál. A kiírást az ígéretek szerint még egy fővárosi egyeztetés fogja megelőzni, amelyet a szakma különösképpen vár, mivel még nem kaptak minden kérdésükre választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.