Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Gyurcsány Ferenc otthon maradt

Nem ment el a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság tegnapi meghallgatására Gyurcsány Ferenc, indoklása szerint azért, mert nem tulajdonosa a mosonmagyaróvári Motimnak. A meghallgatáson a neszmélyi tározó tulajdonosa sem jelent meg, így a bizottság egyedül az almásfüzitői kazettákról kapott tájékoztatást a Tatai Környezetvédelmi Zrt. tulajdonosától.

Velkei Tamás
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferencet hiába várták a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottsági meghallgatására, mert a volt kormányfő csak egy levelet küldött maga helyett. A Facebookon is közzétett iratban kijelentette: soha nem volt a Motim Zrt. többségi tulajdonosa, ahogy a kizárólagos tulajdonában álló társaság, az Altus Zrt.-é sem. – Kénytelen vagyok arról tájékoztatni önöket (a bizottságot – a szerk.), hogy a Motim Zrt.-nek egyáltalán nincs többségi tulajdonosa. Nincs egyetlen tulajdonos sem, aki abszolút többségben lenne – azaz birtokolná a társaság részvényeinek több mint ötven százalékát –, mi több, nincs egyetlen relatív többségben lévő tulajdonos sem, azaz olyan természetes vagy jogi személy, aki mindenki másnál nagyobb hányadban tulajdonolná a Motim Zrt. részvényeit – indokolta távolmaradását Gyurcsány.
Kepli Lajos, a bizottság jobbikos elnöke nem csak Gyurcsány távollétét volt kénytelen közölni, mivel a neszmélyi tározót kezelő Rekultív Depónia Kft. tulajdonosától is csak egy levelet kapott, amiben kimentve magát jelezte, kérdésekre írásban válaszolna. (Lapunknak sem sikerült elérni a cég tulajdonosát, akit annak kapcsán kerestünk, hogy a hét végén – mint megírtuk – hatalmas vörösiszap-porfelhőt hordott a szél a neszmélyi kazettából.) Az ülésen a kolontári katasztrófáért felelősnek tekinthető Mal Zrt. tulajdonosai sem jelentek meg, ők egy későbbi időpontot jelöltek meg a meghallgatásukra.
Az ülésen így egyedül Fülöp László, az almásfüzitői tározókat kezelő Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) vezérigazgatójának beszámolóját ismerhették meg, aki kifejtette: a vizsgálóbizottság Almásfüzitőn meggyőződhetett a tározó szabályos működéséről. A TKV vezetője elmondta: a cég a porzásmentesítésre vállalt kötelezettséget 1998 és 2001 között teljesítette. A folyamatos ellenőrzés során vizsgálják a levegő, a talajvíz, a fedőréteg és a felszíni vizek állapotát is, az eredményeket a hatóságok elfogadták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.