Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Kettős szerepkörben lép a dobogóra

Súlyemelés<br /><br />Gyurkovics Ferenc új szerepkörben lép a dobogóra a hét végén. Aktív szerepet vállal a Pécsen megrendezendő nemzetközi csapatverseny szervezésében. Persze helyesebb kettős szerepkört említeni, hiszen ő maga is rajthoz áll a Pécsi Súlyemelő Egyesület színeiben. Noha az eredményei egyelőre nem fejlődnek látványosan a visszatérése óta, ő továbbra is bizakodó, s ami számára a legfontosabb, örömét leli a súlyemelésben.

2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melyik a nehezebb feladat: megszervezni egy ilyen versenyt, vagy felkészülni rá?
– Már nem újdonság számomra, hogy nem csupán sportolóként kell gondolkoznom. Athén után rákényszerültem, hogy a civil életben is megálljam a helyem. A súlyemeléstől azonban az eltiltásom alatt sem tudtam elszakadni.
– Mi hajtja? A bizonyítási kényszer, hogy megmutassa, képes újra nagyot emelni? Netán önmagát akarja rehabilitálni a rossz emlékű athéni olimpia után?
– Már lezártam életemnek azt a szakaszát. Elvették ugyan tőlem az olimpiai ezüstérmet, amiért megdolgoztam, de erkölcsileg, úgy érzem, győztesen kerültem ki a kusza doppingtörténetből. Semmiféle kényszert nem érzek, egyszerűen szeretem a súlyemelést, és amellett, hogy szeretnék egyre jobb eredményeket elérni, a sportág népszerűsítésében is segédkezem. Baksán új klubot tudtunk alapítani, amire a magyar súlyemelésben, azt hiszem, évtizedek óta nem volt példa, a múlt hét végén pedig Pécsett mindkét nap magam is ott voltam a Nagy sportágválasztón, s úgy érzem, sok gyerek érdeklődését sikerült felkeltenem a súlyemelés iránt.
– S mit remél a hét végi versenytől?
– Mindenekelőtt jó hangulatú viadalt szeretnénk rendezni, amire a résztvevők is, a vendégek is garanciát jelentenek. Tudom, hiszen benne élek, hogy a magyar sport milyen nehéz helyzetben van. Ezért is tartom fontosnak, hogy Pécs és környéke a verseny mögé állt. Még az ismert villányi borászt, Günzer Tamást is sikerült megnyernünk támogatónak, a banketten ő vendégeli meg a meghívottakat. S persze versenyzőként is szeretnék jó eredményt elérni.
– Ha kötekedni akarnék, éppen ideje. 2009 decemberében biztató volt a visszatérése, hiszen összetettben 383 kg-ot teljesített, ám a 390 kg-ot azóta sem tudta átlépni, pedig Athénban még 420 kg-ot emelt. Mi ennek az oka?
– Be kell ismernem, lebecsültem a visszatérés nehézségeit. Noha teljesen soha, az eltiltásom alatt sem álltam le, arra azért adtam, hogy a két mázsát ki tudjam lökni, ám teljesen más, ha heti hármat vagy ha heti tízet edz az ember. A tavalyi világbajnokság, majd az idei Európa-bajnokság előtt is kiváló formában éreztem magam, ám nem ügyeltem eléggé a súlyomra, s a fogyasztás megviselt, kiszívta az erőmet. Erre most már sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek, most is csupán három kilóval vagyok a 105 kg-os határ felett. Érzem, hogy kezd
át-, pontosabban visszaalakulni a testem. A lelkesedésem pedig töretlen.
– S mi a célja? A tavalyi kvalifikációs vb-n is csak egyéni indulóként vehetett részt, hiszen él az a szabály, miszerint athéni vétkesként nem szerepelhet az olimpián.
– Én úgy készülök, hogy ott leszek Londonban, ami óriási élmény lenne. A napokban várható a Nemzetközi Sportdöntőbíróság állásfoglalása azzal kapcsolatban, hogy halmazati büntetésként az eltiltásukat letöltő versenyzőket – sportágtól függetlenül – ki lehet-e zárni az olimpiáról. Továbbá úgy tudom, a Magyar Olimpiai Bizottság sem kapott megnyugtató választ a Nemzetközi Súlyemelő-szövetségtől arra a kérdésre, pontosan hogyan szól az IWF azon határozata, amely alapján soha többé nem indulhatok az ötkarikás játékokon. Sőt a MOB potenciális londoni indulóként számol velem. Ennek az elvárásnak illik megfelelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.