Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Magyar demokráciaexport Kubába

Munkatársunktól
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diktatúrák és a háború dúlta országok demokratikus átalakulásán is munkálkodtak magyarok az elmúlt években, bár sok nagyra törő elképzelés csak ígéret maradt – derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai nagykövetségi jelentésekből. Az Origo által idézett – 2006 és 2010 közötti – táviratok szerint amikor a budapesti amerikai nagykövetség erről a témáról kérdezte a magyar kormánytisztviselőket, azok rendre egy 2005-ben alapított civil szervezetet, a Demokratikus Átalakulásért Intézetet (ICTD) emlegették, amelyet a demokráciaterjesztés magyar zászlóshajójának tartottak.
A magyar szervezet idehaza elvétve bukkant fel, angol nyelvű honlapja is csak egy rövid magyar összefoglalót tartalmaz, azonban a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai jelentésekben négy év alatt húsz táviratban is megemlítik. Az Egyesült Államok a táviratok szerint kifejezetten szoros kapcsolatot ápolt a demokráciát terjesztő magyar ICTD-vel, amelynek vezető és tanácsadó testületeiben számtalan korábbi amerikai nagykövet kapott helyet. Az amerikai nagykövetségnek kifejezetten bizalmas kapcsolata volt a magát nemzetközinek tartó szervezet igazgatójával, Gyarmati Istvánnal is, akinek a véleményét rendszeresen kikérték magyar bel- és külpolitikai kérdésekben.
A táviratokban az ICDT sok tervéről beszámolnak, de a diplomaták kevés megvalósult programról írnak. Az egyetlen, a táviratokban is megemlített konkrét eredmény az ICDT 2007-ben és 2008-ban szervezett Kuba témájú konferenciája, amelyen minden parlamenti párt kiállt Kuba demokratizálása mellett, és a kormánytisztviselőkön kívül Orbán Viktor akkori ellenzéki vezető is találkozott a kubai demokratákkal. A tervezet szerint az ICDT segíteni akarta a kubai politikai foglyok családjait, internetkávézót nyitni Havannában, a magyar rendszerváltásról szóló könyveket terjeszteni, és egy filmfesztiválon A tanú című filmet is be akarta mutatni Kubában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.