Mélyült az építőipar válsága

Hajdú Péter
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi öt év nyolcadik hónapjait összehasonlítva egyszer sem volt olyan magas az építőipari csődök száma, mint az idén – olvasható az Opten jelentésében. Az idei év augusztusában 237 cég ellen indítottak felszámolási eljárást, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 165-höz képest. Ez a 43,6 százalékos növekedés önmagában is jelentősnek mondható, de különösen az, ha figyelembe vesszük, hogy az előző hónapban éppen annyi csődöt jelentettek, mint 2010 júliusában. – Tehát az ágazatban szinte semmi sem változott, sőt a nyári szabadságolások után ősszel sajnos komoly esély van a felszámolási eljárások ugrásszerű növekedésére – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A cég szerint tehát egyértelműen mélyül az építőipar válsága.
A maguk ellen végelszámolást kezdeményező vállalkozások növekvő száma is ezt jelzi. Augusztusban 208 cég döntött a végelszámolás mellett, ami 86-tal haladja meg 2010 nyolcadik hónapjának adatait. Ez azért kiugró szám, mert a cégcsődök szempontjából uborkaszezonnak számító időszakban minden idők nyolcadik legtöbb végelszámolását indították. Ennek magyarázata, hogy a bíróságok a mérlegleadások elmulasztása miatt tömeges kényszer-végelszámolásokat indítottak. Az Opten szerint a jövőben is magas lehet az ilyen okból indított eljárások száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.