Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Partot ért a Roke tájfun Japánban

Grimm Balázs
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb hat ember meghalt tegnap Japánban, miután Honsú sziget délnyugati peremvidékén partot ért a Roke névre keresztelt tájfun – adta hírül a Bloomberg. Az óránként 216 kilométeres sebességgel kavargó és ötven kilométert megtevő szélvihar, illetve a nyomában járó heves esőzések fennakadásokat okoztak a közlekedésben, valamint a gyárak termelésében. Az ázsiai ország repülőterein több száz – többnyire belföldi – járatot törölni kellett. Voltak térségek, ahol a szokatlan mennyiségű csapadék miatt félméteres víz hömpölygött a települések utcáin. Több száz embert csónakokon kellett kimenekíteni otthonából. Mint arról beszámoltunk, a hatóságok kedden több mint egymillió ember evakuálását rendelték el, mivel folyók és víztározók áradására is számítani lehet. Tokióban – ahol szintén várták a vihart – több sporteseményt is elhalasztottak. A március 11-i földrengést követő szökőárban megsérült Fukusima–1 atomerőművet sem kerülte el a tájfun, igaz, a szakemberek azt jósolták, hogy az ötfokozatú Saffir– Simpson-skálán a leggyengébb, egyes besorolású lesz, mire – lapzárta után – odaér. A Roke nyomában járó heves esőzésektől így is tartani kell, félő ugyanis, hogy az erőmű megrongálódott reaktoraiba és turbinaházaiba befolyik a csapadék, a tengerbe mosva onnan az összegyűlt radioaktív hűtővizet. Az elmúlt egy hónapban tizennégy százalékkal sikerült csökkenteni a szennyezett víz szintjét, miután újabb tisztítóberendezést állítottak munkába.
Japánban utoljára a hónap elején pusztított tájfun, a Talas névre keresztelt szélviharban hatvanheten vesztették életüket, huszonhatan pedig eltűntek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.