Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Rendszerváltás készül a vendéglátásban

A béren kívüli juttatások segítségével, az adminisztráció csökkentésével, valamint az élelmiszer-biztonsági előírások egyszerűsítésével adna lendületet a kormány a vendéglátóiparnak. A kormányzati intézkedések nyomán az éttermekben akár egynegyedével is nőhet a forgalom.

Bodacz Péter
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer kis- és közepes vállalkozás közel 300 ezer dolgozójának mindennapjait érintheti, hogy a kormányzat a turizmustól külön álló területként kíván foglalkozni a vendéglátással. Mint azt Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős államtitkára tegnap kifejtette, a vendéglátás külön fejezetben szerepel majd az őszi ülésszak során a parlament elé kerülő turizmustörvényben, a javaslatok jó része pedig komoly adminisztrációs könnyítést céloz meg. Emlékeztetett: a Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a vendéglátás helyzetének javítása érdekében a kormány kidolgozza az ágazat fejlesztésének stratégiáját, valamint a Széchenyi-pihenőkártya részeként javaslatot állít össze arra vonatkozóan: miképp lehetne a vendéglátóhelyek forgalmát fellendíteni béren kívüli juttatásokkal. Az államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a jelenlegi melegétel-utalványok jó része nem a vendéglátásban, hanem a kiskereskedelemben landol, ami jelentős forgalomkiesést jelent az ágazatnak. – Abban bízunk, hogy a feltételek javítása után a magyar vendéglátás forgalma meghaladja majd azt a 800 milliárd forintos éves szintet, ahol most áll – fogalmazott Szatmáry, megjegyezve: egyeztetést folytatnak a vidékfejlesztési tárcával arról, hogy a tetemes kiadásokat jelentő, az élelmiszerbiztonságot erősíteni hivatott HACCP-rendszert miképp lehetne leegyszerűsíteni.
A vendéglátóiparban is elérkezett a rendszerváltás ideje. Az eddigi, sokszor betarthatatlan előírások a vendéglátóhelyek működését veszélyeztették, miközben a nemzetközi porondon már-már nevetség tárgya volt hazánk – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke. Háber Tamás bízik abban, hogy az új kafetériarendszerrel nagyobb bevételre tehetnek szert a vendéglátással foglalkozók. Mint fogalmazott, a tervezett módosítások az ágazat tisztulását eredményezhetik, aminek folytán akár az ezermilliárd forintot is elérheti az éves összforgalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.