Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Suvadás

Seszták Ágnes
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A suvadás vagy lejtőcsuszamlás geomorfológiai jelenség: a vastag homokréteg rendszerint vékonyabb agyag- és márgaréteggel való találkozásakor keletkezik. Ehhez a felépítéshez társul a gravitáció. Mivel a homokréteg vízáteresztő, a rajta könnyen átszivárgó víz átnedvesíti és csúszóssá teszi az alatta lévő agyagfelületet, és bekövetkezik a suvadás. A suvadásos területeken megrepednek az épületek, sőt el is csúszhatnak. A gleccserek ragyogó köpenye alól is elfogy a jégtömb, és akkor látványos robajjal dőlnek össze, suvadnak. Stephen King, a pszicho-horror nagymestere is ír a suvadásról, némileg más közelítésben. Nála úgy jelentkezik, hogy a látszat, a külső őrzi a normalitást, de ha bizonyos szögből nézzük a dolgot, akkor meglátjuk a suvadás jeleit. Kingnél lehet ez táj, ember, gondolkodás, magatartás. A suvadás a bomlás jele, a lassú, szinte láthatatlan átváltozásé, ami aztán végeredményként hozza magával akár a rogyásos suvadást is. A regényíró mesteri fantáziája különös párhuzamot képes produkálni.
Ez a suvadásteória furcsán rímel a mai magyar valóságra. Amikor a dolgok külső héja érintetlen, de egyre vékonyodik, félő, hogy a belseje külső hatások nyomán egyszer csak végzetesen megindul, és beáll a suvadás. Miközben egy dandártábornok szerint Magyarországon nyolcezer hadra fogható katona van, addig az X-Faktorba állítólag háromezren jelentkeztek. A kötelező katonaság eltörlése a szabad demokraták merénylete volt ezüstpapírba csomagolva, mert ki szerette az általuk „kényszersorozásnak” nevezett katonáskodást, amikor olyan izgalmas dolgok történhetnek kinn az életben. Hogy a katonaság eltörlése mennyi kárt okozott, az mára nyilvánvaló, a fenéktájékon leffegő, buggyos nadrágban, félrefűzött tornacipőben kacsafarok- vagy emós hajjal, lábszárat beborító tetkókkal, piercingelt szájakkal virító ifjak egészen biztosan nem kelnek hajnalban tornázni, teljes menetfelszerelésben gyakorlatozni, és nem kötnek életre szóló barátságokat a seregben. Nincs többé a serdülőkornak egyetlen állomása sem, ahol némi önuralmat vagy fegyelmet tanulnának. Ellenben ellepik a teret az X-Faktorra várva. Mindegyikőjük gazdag akar lenni, híres és népszerű celeb.
Nem vezérli más a Való világba és egyéb agysorvasztó valóságshow-kba sem a szereplőket. Börtönviselteket, prostituáltakat, kétszáz szóból élő magamutogatókat zárnak össze bulizni, inni, szeretkezni, meztelenkedni, tunyulni, trágárkodni, dohányozni és fennen hirdetni, hogy ez az élet. Az Élet. Egy másik csatorna léhűtői közül az egyik lány büszkén mondja, hogy a testéből él, és ezzel a „munkával” tett le az asztalra valamit, dolgozni meg menjenek a szegények. Íme, egy látható suvadás. Mint ahogy a családot, ezt az évszázadok óta működő menedéket is fenyegeti a suvadás réme. Ma a családokat elavult, idejétmúlt képződménynek bélyegzik, és sok alattomos támadást kell kibírnia a megerősítés helyett. A család alkotmányunk szerint férfi és nő szövetsége. Ezt igyekszik megbontani világszerte egy erőszakos kisebbség, élharcosaiként a nemek öszszemosásának, a homoszexuálisok és leszbikusok házasságának. Torz példája ennek, amikor a BBC riportere a forrongó és labilis Egyiptom gondterhelt miniszterelnök-jelöltjétől azt kérdezi: és mi a véleménye a leszbikusokról? A család suvadása már megindult. Két-három házasságból hozott gyermekek, válás, új család, új gyermekek, akiknek negyede házasságon kívül születik. A kormány próbál segíteni, s kiemelten támogatná a családokat, az egyik ombudsman meg éppen az élettársi kapcsolatot szeretné a család jogára emelni.
Komoly lökés a suvadáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.