Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Százötvenezren fizethetik vissza a hitelt

Az adósok ötöde él majd a kedvezményes végtörlesztéssel egy friss felmérés szerint. Jelentős részük forintkölcsönből fedezné a törlesztést, ám sokan csak akkor lesznek hitelképesek, ha ezúttal nagyobb önerő áll rendelkezésükre. A bankok már készülnek a forinthitelek felpezsdülésére. A bankszövetség szerint rosszul járnak azok, akik kimaradnak a végtörlesztésből.

Munkatársunktól
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába akarja az adósok több mint egyharmada kedvezményes áron visszafizetni a devizahitelét, várhatóan csak minden ötödik ügyfél tud majd élni ezzel a lehetőséggel – derült ki a TNS Hoffmann piackutató cég felméréséből. A végtörlesztők száma a cég szerint 150 ezer fő lesz majd, és nem haladja meg a 185 ezret.
A végtörlesztéshez szükséges pénz előteremtésére többféle lehetőség létezik. Többek között forinthitelből is rendezhető tartozás. A felmérés szerint a végtörlesztésre képes embereknek körülbelül a fele saját vagy családja megtakarításait mozgósítja majd, negyven százalékuk pedig azt tervezi, hogy forinthitelből finanszírozza a végtörlesztést. A fennmaradó 9 százalék egyelőre nem döntött arról, hogy miként teremti elő a szükséges pénzt. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a forintkölcsön felvételét tervezők hitelképessége nagyon bizonytalan. – A pénzügyi felügyelet ajánlásaiból kiindulva, e háztartások jövedelme és jelenlegi hitelük törlesztőrészlete alapján legfeljebb 46 százalék, mintegy 93 ezer család bizonyulna hitelképesnek – derül ki a felmérésből. A forinthitelre vágyó ügyfeleknek az okozhatja a legnagyobb gondot, hogy a szabályok szerint az ingatlan értékének legfeljebb 75-80 százalékát finanszírozhatja a bank, márpedig korábban sokan ennél jóval nagyobb arányban vettek igénybe kölcsönt a lakásuk kifizetéséhez, vagyis ők 20 százaléknál is kevesebb önerővel járultak hozzá az ingatlanjuk megvételéhez. Ez azt eredményezheti, hogy a megengedettnél jóval nagyobb arányú forinthitelre lenne szükségük a devizahitelük kiváltásához. Erre a problémára az lehet a megoldás, ha a család valahonnan előteremti azt az összeget, ami a minimális önerő eléréséhez szükséges.
A lapunknak nyilatkozó szakértők egyébként arról beszéltek, hogy a bankok többsége már készül a devizahitelek forintra váltására. Az is könnyen elképzelhető, hogy az élénkülő verseny az árak kismértékű csökkenéséhez vezet. A BankRáció.hu oldal szerint több százalékpontos eltérés, így akár milliós különbség is lehet a devizahitelek végtörlesztésére felvehető forintkölcsönök között. A pénzügyi portál szerint a bankok versenyeznek a jó ügyfelekért, ráadásul a lakás-takarékpénztári megtakarítással és hitellel további állami támogatást lehet kapni.
Mennyibe fog kerülni a végtörlesztés a bankoknak? Ez attól függ, mennyien élnek a lehetőséggel. Ha a végtörlesztők száma 150 ezer fő körül lesz, akkor a bankoknak 175 milliárd forintnyi veszteséget kell lenyelniük. – Amennyiben a végtörlesztők száma eléri a 185 ezret, a bankszektor azonnali árfolyamvesztesége 220 milliárd forint is lehet – áll a TNS Hoffmann által készített elemzésben.
A Magyar Bankszövetség szerint ez a veszteség az egész magyar pénzügyi rendszer stabilitását ássa alá. A szövetség tegnap újra arra figyelmeztetett, hogy véleményük szerint a tervezett intézkedés alkotmányellenes, és ellentétes az Európai Unió jogrendszerével. Ezért a szervezet az Alkotmánybíróságoz és az unió megfelelő szerveihez fordul, és a köztársasági elnöktől is előzetes normakontrollt kér. A szövetség szerint jóval több azon ügyfelek száma, akiket a rögzített árfolyamú végtörlesztés hátrányosan érint, mint azoké, akik ennek előnyeiből részesülnek. – A gyengülő forintárfolyam kihat azon devizaadósokra is, akik nem tudják igénybe venni a végtörlesztés lehetőségét – áll a bankszövetség közleményében.
n
Ki A felelős a devizahitelekért? A korábbi elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc vezeti azt a parlamenti albizottságot, amelyik a lakosság 2002–2010 közötti eladósodásának okait, valamint az ezzel kapcsolatos, esetleges kormányzati felelősséget vizsgálja majd. A lakossági devizaeladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló albizottság többek között arra keres választ, hogy az akkori kormányoknak milyen szabályozási eszközeik voltak, és miért nem védték meg a bankoktól, bankároktól az embereket. Megvizsgálják azt is, miként lehetséges, hogy egyoldalú szerződésmódosításokkal „tették tönkre a hiteleseket”.
n
Varga: Két-három pénzintézetért nem kár. Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint nem olyan nagy tragédia, ha két-három bank eltűnik a magyar piacról. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Heti Válasznak adott interjúban közölte: ki kell mondani, hogy a bankok a devizahitelekkel becsapták az ügyfeleiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.