Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Szülőhazájába látogat a pápa

Harmadszorra megy szülőföldjére a pápa, aki ezúttal nemcsak mint a katolikus egyház feje, hanem mint a Vatikán államfője érkezik négynapos hivatalos látogatásra Németországba. XVI. Benedek programján egyházi és politikai rendezvények, találkozások szerepelnek Berlinben, Erfurtban és Freiburgban.

Stefan Lázár
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcvannégy éves katolikus egyházfő vegyes fogadtatásra számíthat. Amíg megválasztását 2005 áprilisában a legnagyobb példányszámban megjelenő német napilap a Mi vagyunk a pápa szalagcímmel ünnepelte, majd röviddel később a Kölnben lezajlott katolikus ifjúsági világtalálkozó résztvevői popsztárnak kijáró „Benedetto–Benedetto” kiáltással fejezték ki ragaszkodásukat, addig ezúttal sokkal kritikusabbak lesznek vele szemben. A német katolikus egyház helyzete, a Vatikán konzervatívnak minősített beállítottsága és a német törvényhozás számtalan képviselőjének tiltakozása a pápa parlamenti beszéde ellen gondoskodik minderről. XVI. Benedek azzal az aggasztó ténnyel találja szemben magát, hogy szülőföldjének egyházát – elsősorban a kirobbant szexuális botrányok miatt – tavaly száznyolcvanezer hívő hagyta el, a papi pályát választók száma rohamosan csökken, Németországban hétszáz templomot kell áruba bocsátani vagy lebontani. A hívők – mindenekelőtt a fiatal generáció tagjai – elavultnak tartják a papi nőtlenséget, az elvált személyektől dogmatikusan megtagadott áldozást, az abortusz elutasítását, a homoszexuálisokkal szembeni magatartást. Különböző szervezetek tüntetéseket terveznek és a biztonsági szervek fokozott felkészülését eredményezték.
A Bundestagban a jelek szerint a szociáldemokraták, a zöldek és a szocialisták száz képviselője távolmaradásával tiltakozik XVI. Benedek ottani fellépése ellen, arra hivatkozva, hogy az ellentmond az állam vallási semlegességének. A legradikálisabbak a parlamentet sértő visszaélésről beszélnek. A protestáns kancellár, Angela Merkel viszont nagy várakozással tekint a pápa látogatása elé. Szerinte felbecsülhetetlen az a szerep, amit a katolikus egyház vállal magára az igazságosság, a felelősségvállalás és a béke érdekében a világ minden táján. Egyben nagy jelentőséget tulajdonít XVI. Benedek erfurti látogatásának, az ökumenizmus szolgálatában. Luther Márton, a reformáció szellemi kezdeményezője a város egyik kolostorában kezdte a pályáját. Christine Lieberknecht, Thüringia miniszterelnöke figyelmeztetett arra, hogy a pápa a német államfő, Christian Wulff meghívására érkezett az országba és így megilleti a jog, hogy felszólaljon a Bundestagban. A berlini olimpiai stadionban ma este hetvenezer látogatóra számítanak a pápa celebrálta mise alkalmából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.