időjárás 16°C Fatime 2023. június 5.
logo

Szülőhazájába látogat a pápa

Stefan Lázár
2011.10.01. 22:00

Harmadszorra megy szülőföldjére a pápa, aki ezúttal nemcsak mint a katolikus egyház feje, hanem mint a Vatikán államfője érkezik négynapos hivatalos látogatásra Németországba. XVI. Benedek programján egyházi és politikai rendezvények, találkozások szerepelnek Berlinben, Erfurtban és Freiburgban.

A nyolcvannégy éves katolikus egyházfő vegyes fogadtatásra számíthat. Amíg megválasztását 2005 áprilisában a legnagyobb példányszámban megjelenő német napilap a Mi vagyunk a pápa szalagcímmel ünnepelte, majd röviddel később a Kölnben lezajlott katolikus ifjúsági világtalálkozó résztvevői popsztárnak kijáró „Benedetto–Benedetto” kiáltással fejezték ki ragaszkodásukat, addig ezúttal sokkal kritikusabbak lesznek vele szemben. A német katolikus egyház helyzete, a Vatikán konzervatívnak minősített beállítottsága és a német törvényhozás számtalan képviselőjének tiltakozása a pápa parlamenti beszéde ellen gondoskodik minderről. XVI. Benedek azzal az aggasztó ténnyel találja szemben magát, hogy szülőföldjének egyházát – elsősorban a kirobbant szexuális botrányok miatt – tavaly száznyolcvanezer hívő hagyta el, a papi pályát választók száma rohamosan csökken, Németországban hétszáz templomot kell áruba bocsátani vagy lebontani. A hívők – mindenekelőtt a fiatal generáció tagjai – elavultnak tartják a papi nőtlenséget, az elvált személyektől dogmatikusan megtagadott áldozást, az abortusz elutasítását, a homoszexuálisokkal szembeni magatartást. Különböző szervezetek tüntetéseket terveznek és a biztonsági szervek fokozott felkészülését eredményezték.
A Bundestagban a jelek szerint a szociáldemokraták, a zöldek és a szocialisták száz képviselője távolmaradásával tiltakozik XVI. Benedek ottani fellépése ellen, arra hivatkozva, hogy az ellentmond az állam vallási semlegességének. A legradikálisabbak a parlamentet sértő visszaélésről beszélnek. A protestáns kancellár, Angela Merkel viszont nagy várakozással tekint a pápa látogatása elé. Szerinte felbecsülhetetlen az a szerep, amit a katolikus egyház vállal magára az igazságosság, a felelősségvállalás és a béke érdekében a világ minden táján. Egyben nagy jelentőséget tulajdonít XVI. Benedek erfurti látogatásának, az ökumenizmus szolgálatában. Luther Márton, a reformáció szellemi kezdeményezője a város egyik kolostorában kezdte a pályáját. Christine Lieberknecht, Thüringia miniszterelnöke figyelmeztetett arra, hogy a pápa a német államfő, Christian Wulff meghívására érkezett az országba és így megilleti a jog, hogy felszólaljon a Bundestagban. A berlini olimpiai stadionban ma este hetvenezer látogatóra számítanak a pápa celebrálta mise alkalmából.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.