Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Világszerte bizakodnak a palesztinok

Palesztinok ezrei gyűltek öszsze Rámalláhban, a Palesztin Hatóság székhelyén, hogy támogatásukról biztosítsák Mahmúd Abbász elnököt, aki az ENSZ-ben a palesztin állam elismertetésére készül. Az izraeli pénzügyminiszter úgy véli, elképzelhető, hogy a terv beadása esetén visszatartják az adóbevételeket.

Hírösszefoglaló
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagygyűlés helyszínén, a városközpontban lévő Jasszer Arafat téren számos tüntető palesztin zászlót lengetett, egy óriási táblán pedig az UN 194 felirat állt, miszerint Palesztina a világszervezet 194. tagállama lesz. Az iskolákban nem volt tanítás, és a kormányhivatalok dolgozóit is elengedték főnökeik a demonstrációra. Egy felmérés szerint a palesztinok több mint 80 százaléka támogatja az ENSZ-tagság kérését. Abbász pénteken szólal fel a világszervezet közgyűlésében, majd benyújtja a felvételi kérelmet. Felvonulások, demonstrációk voltak más városokban is, helyszíni beszámolók szerint a hangulat bizakodó, az események fesztiválhoz hasonlítottak. Egyes helyeken ugyanakkor izraeli rendőrök és kődobáló fiatalok csaptak össze. Juval Steinic izraeli pénzügyminiszter azzal fenyegetőzött, felfüggeszthetik a Palesztin Hatóság költségvetésének 40 százalékát jelentő adó- és vámbevételek átutalását, ha a palesztin elnök a palesztin állam felvételét kéri az ENSZ-be. Hangsúlyozta, hogy erről még nincs kormánydöntés.
Az izraeli kormányfő is tárgyalt Obamával, arra kérve, ha másképp nem lehet a palesztin terveket megakadályozni, az Egyesült Államok vétózza meg az államiság elismerését a BT-ben. Benjamin Netanjahu holnap fel fog szólalni az ENSZ közgyűlésén nem sokkal Mahmúd Abbász palesztin elnök után, ám a két vezető nem tárgyal négyszemközt. Netanjahu tanácsadói biztosak abban, hogy Amerika vétózni fog, ha a palesztin államiság lesz a tét, Netanjahu szerint márpedig ez számít igazán, a közgyűlésben esetleg elfogadott magasabb rendű státus – tagsággal nem rendelkező állam – nem. Az izraeli kormányfő a tervek szerint számos megbeszélést folytat majd a világ vezetőivel, hogy megakadályozza a palesztin állam elismertetését. Oroszország külügyminisztere tegnap arra szólította fel az amerikaiakat, ne akadályozzák meg vétójukkal Palesztina elfogadását. „Tudjuk, hogy jobb volna megoldani a problémát úgy, hogy a felek kiegyeznek egymással, de ők maguk képtelenek erre” – mondta Szergej Lavrov, leszögezve, senki nem kérdőjelezheti meg a palesztinok azon jogát, hogy megkérdezzék a világszervezetet, államként tekintenek-e rájuk vagy sem.
Nicolas Sarkozy francia elnök időközben arra kérte Abbászt, ne kérje a BT azonnali szavazását, hagyjon időt a világszervezetnek a reagálásra. Barack Obama tegnap az ENSZ közgyűlése előtt közölte, a palesztinok megérdemlik saját államuk létrehozását, de ezt csak az izraeliekkel folytatandó béketárgyalások révén érhetik el.
A független Palesztina ENSZ általi elismeréséért demonstrált közben a Palesztin–Magyar Közösség tegnap este Budapesten a Terror Háza előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.