Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Zöld jelzést kap a bérkerékpár

Aláírják ma a budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszer, más néven a Bubi uniós támogatási szerződését. A Nyugat-Európában már népszerű közkerékpárrendszer a fővárosban 74 dokkolóállással és több mint ezer bérelhető biciklivel javítaná a belvárosi közlekedést.

Vigh Dániel
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megkezdi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszer, a Bubi (Budapest-bicikli), nemzetközi nevén a Vélib kialakítását, amit a Fővárosi Közgyűlés még június 22-i ülésén hagyott jóvá. A beruházás uniós támogatási szerződését ma – az európai autómentes napon – írja alá Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.
A Bubi olyan újfajta közösségi közlekedési szolgáltatás, amelynek célja, hogy a főváros legforgalmasabb belvárosi részein a kerékpáros közlekedést elérhetővé tegye azoknak, akik szívesen bicikliznek, de nem tudják saját kerékpárjukat használni. A fővárosi önkormányzat százszázalékos tulajdonú szakcége, a Parking Kft. valósíthatja meg a körülbelül egymilliárdos beruházást, amelyet az Európai Unió csaknem 900 millió forinttal támogat.
A mai sajtótájékoztatón derül ki, hogy mikorra készülhet el a 74 dokkolóállomást magában foglaló, Nyugat-Európában közkedvelt rendszer.
A tervek szerint az átlagosan 20 kerékpár tárolására alkalmas gyűjtőállomások egymástól 560 méterre helyezkednek majd el. A rendszerben lehetséges az egyirányú utazás, vagyis nem kell a bérlés helyére visszavinni a járművet. A több mint ezer kerékpárt az utasok az automata gyűjtőállomásokon önkiszolgáló módon vehetik fel és adhatják le, fizetni pedig előzetes regisztráció után bank-, hitel- és csipkártya vagy mobiltelefon használatával lehet. A közszolgáltatásként működő rendszer éjjel-nappal üzemel majd, a kezdő 30 perces ingyenes bérleti időszak után fokozatosan emelkedő díjszabással. A lopásoknak a regisztrációval, a gyűjtőállomásokon elhelyezett kamerával, valamint egyedi kerékpárokkal igyekeznek elejüket venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.