Fidesz-MKDSZ: 2 milliárddal több a villamosokért?

2004. 03. 16. 16:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykörút új villamos beszerzésének pályáztatásakor, 2003. márciusában jeleztük, hogy legalábbis furcsa ahogyan a vetélytársaknál 2 milliárd forinttal drágább ajánlattevő lett a tender győztese.

A korrupciógyanús pályázat résztvevői akkor a Siemens Combino szerelvények egyértelmű műszaki fölényével indokolták a győzelmet.

Emlékezetes: akkor a BKV Rt. felügyelő bizottságában kezdeményeztük a beszerzés kapcsán vizsgálóbizottság felállítását. Ezt azonban a testületi többsége elutasította. Sajtóinformációk szerint a kétmilliárd forinttal drágább Siemens villamosokról kiderült, hogy életveszélyesek.

A szerződés szerint jövőre a prototípusnak már közlekedni kellene Budapesten és 2006-ra mind a 40 villamosnak üzembe kell állnia. Ez azonban teljesíthetetlen célkitűzés, mivel a Siemens nyilatkozata szerint most változtatnak a konstrukción, s a tesztüzem még hátravan.

A Draskovics csomag 0,7 milliárdos forráselvonása miatt a BKV már az utasforgalom akadályozásával próbálja túlélni a szociálliberális vezetést. A múlt héten többször üzemkimaradás címszóval leállították a 4-es, 6-os villamost.

Szálka Miklós, a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának alelnöke a BKV következő felügyelő bizottsági ülésén vizsgálatot kezdeményez a sorozatos járatkimaradások számáról és okairól.

Felszólítjuk Demszky Gábor főpolgármestert és a város vezetését, hogy vizsgálja felül pazarló gazdálkodását, és a budapestiek érdekeit szem előtt tartva oldja meg a csődközeli helyzetben lévő BKV naponta megjelenő problémáit.

Budapest, 2004. február 16.

Szálka Miklós
Városüzemeltetési Bizottság alelnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.