Pórul járt falfirkálók

2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél órán keresztül sikálták az általuk alig egy-két perc alatt összemázolt jegykiadó automatát és az ajtóüveget azok a graffitisek, akiket tegnap délelőtt csíptek fülön Budapesten, az Etele téri Volánbusz-pályaudvaron.
A három, tizenhét év körüli fiatalemberre a közlekedési társaság egyik alkalmazottja figyelt fel, ő vette észre, hogy fekete filctollukkal ákombákomokat rajzolnak az alig néhány hónapja felállított, méregdrága gépre. A fennkölt munkába merült kamaszokat alig néhány másodperc múlva öt-hat morcos gépkocsivezető vette körül. Az alkotási folyamat megszakadt, a fiúk rémülten vették tudomásul, hogy lebuktak, és nem érdemes erősködniük. Ellenvetés nélkül láttak hozzá firkájuk eltüntetéséhez, eszköz híján ujjbeggyel, papír zsebkendővel, tornacipő gumisarkára locsolt üdítővel kapargatták a fekete festéket, hiába.
Inkább valami szépet fessenek, vetette oda egy asszony a busz felé futtában, mások kaján vigyorral figyelték a délelőtti kézműves foglalkozást. Közben kiderült, hogy a fiúk jó ideje együtt lógnak, éppen Győrbe indultak, csak úgy. Egyikük állami gondozott, a másikat éppen átmeneti gondozásba vették, a harmadik gyakrabban lakik az utcán, mint a dédanyjánál, és retteg az apja haragjától. Iskola? Ott nem jó, ott nincsenek haverok. Egyikük állítólag már többször lebukott hasonló ügyek miatt, később már azt mesélte, soha, sehol nem firkált még. Az elejtett szavakból összeálló élethelyzetek talán valósak, talán csak a rendőrök és az újságíró megtévesztésére rögtönözték őket.
Az éppen pihenőidejüket töltő buszsofőrök eközben egymást váltva, az otthagyott, kihűlő ebéd miatt bánkódva vigyázták az egyre elkeseredettebben és látható eredmény nélkül takarító tizenéveseket. Megérkeztek a rendőrök, adatfelvétel, kérdések és őszinte vagy manipulatív válaszok, filctollelkobzás következett, majd a firka lefényképezése, a szabálysértési feljelentéshez csatolandó. A feszültség lassan alábbhagyott, a fiúk összesúgtak, talán mégsem viszik be őket. A rendőrök közölték, dolgukra mehetnek, ha a firkát eltakarították, a fiúk ugrottak is a volánbuszos gondnoktól kapott tisztítószerrel és ronggyal. A lelkesedés azonban legfeljebb fél percig tartott, amíg a rendőrautó kikanyarodott a parkolóból. A megszeppent kamaszokból előbújt a társai előtt bizonyító nagymenő, de ha morogva is, mégiscsak befejezték a takarítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.