Életfogytiglant kapott a szektavezér

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A texasi San Angelóban életfogytiglanra és további 20 év szabadságvesztésre ítélték tegnap egy poligámiát hirdető szekta vezetőjét, mert nemi erőszakot követett el egy 12 és egy 15 éves lányon, akiket „spirituális feleségeinek” nevezett – jelentette a távirati iroda. Warren Jeffs, a mormon egyházból kiszakadt Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza nevű szekta vezetője legkorábban 45 év múlva szabadulhat. Az ítélet indokolása szerint a férfi arra használta fel egyházvezetői pozícióját, hogy „kielégítse személyes (szexuális) étvágyát és vágyait”.
Jeffs ellen olyan hangfelvételeket használtak fel bizonyítékul, amelyek szerint „égi házasságot” ígért a két lánynak. A hanganyag arról tanúskodott, hogy a férfi megpróbálta elhitetni velük: az a küldetésük és úgy engedelmeskednek a törvénynek, ha tudják, hogy „miként kell szexuális izgalomba jönni és ebben egymást segíteni”, és készen kell állniuk arra, hogy szükség esetén „vigaszt” nyújtsanak neki. Jeffs a feljegyzései szerint isteni elrendeltetésnek gondolta, hogy egyre fiatalabb lányokat tegyen magáévá. A szektavezetőnek a becslések szerint körülbelül 10 ezer poligámiában élő követője lehet. A többnejűség doktrínáját a mormon egyház több mint egy évszázada elvetette.
Erich Nichols ügyész szerint a Warren Jeffs által elkövetett bűncselekmények több évtizeden át tartottak és áldozatainak száma több százra tehető. Miután 2005-ben szövetségi körözést adtak ki ellene, a vádlott kiskorú lányok társaságában bujkálni kezdett. A férfi immár a nyolcadik, akit a texasi Eldoradóban található Sóvárgás Jeruzsálem Után elnevezésű telep lakói közül szexuális bűncselekmények miatt elítéltek. A szekta további négy tagja még tárgyalásra vár.
A kanadai hatóságok a napokban az Egyesült Államokba, azon belül pedig elsősorban Texasba utaznak, hogy nyomára akadjanak több mint két tucat lánynak, akiket feltételezések szerint kamaszként a British Columbia-i fundamentalista mormon Bountiful közösségéből küldtek a határon túlra feleségnek – jelentette a kanadai hírügynökség. A lányokat megrendelő idősebb férfiak közt található a most elítélt szektavezér is, aki hajdan a település vezetője volt. Az ezertagú Bountiful ellen több ízben is indult nyomozás az elmúlt két évtizedben poligámia, szexuális visszaélések és emberkereskedelem gyanúja miatt. Végül egyik esetben sem emeltek vádat a hatóságok. Legutóbb 2009-ben a település jelenlegi vezetőit, Winston Blackmore-t és James Olert gyanúsították meg többnejűséggel. Mint arról korábban írtunk, az ügy kirobbanása után a jogalkotók vizsgálni kezdték Kanada poligámiaellenes törvényeit.
A szekta tagjai közül ugyanis többen azt állítják, hogy azok ellentétesek a vallási szabadság elvével. Döntés az ügyben a következő hónapokban várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.