A Quaestorra mutogat a külügy

2016. 08. 06. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kellemetlenebb helyzethez vezetnek a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. homályos ügyletei. Egy tegnap közzétett írásbeli válaszában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kénytelen volt letagadni, hogy a 2013-ban, az azóta előzetes letartóztatásba került Quaestor-vezérrel, Tarsoly Csabával közösen átadott moszkvai kereskedőházhoz az államnak vagy a minisztérium cégének bármi köze volna.

A Quaestor-csoport végül is önállóan, az államtól teljesen függetlenül működtette kereskedelmi képviseleti irodáját Moszkvában – írta Szijjártó. Az MNKH moszkvai tevékenységére Szakács László szocialista képviselő kérdezett rá, a cég ugyanis korábban törölte honlapjáról az orosz fővárosban működő képviselettel kapcsolatos, valamennyi információt. A szembetűnő nyomeltakarítást a miniszter nem kommentálta, helyette a tavaly, mintegy másfél milliárd forintos adóssággal csődbe ment Quaestor felelősségét hangsúlyozta.

Számos tárgyalás zajlott az MNKH, valamint a Moszkvában önálló kereskedelmi képviseletet létrehozó Quaestor-csoport között – fogalmazott a miniszter. Szerinte a kereskedőházak vezetése azt tartotta volna logikusnak, ha nem két képviselet működött volna egymással párhuzamosan, ám a tárgyalások nem vezettek sikerre, így a Quaestor tőlük függetlenül nyitott kereskedelmi irodát.

Ennek azonban ellentmond az, hogy Orosz–Magyar Kereskedőház Kft. néven az MNKH külön társaságot alapított a moszkvai jelenlét támogatására, ahogyan az is, hogy a képviselet felavatásáról beszámoló 2013-as MTI-hírben még nyoma sincs a két fél közötti nézetkülönbségnek. Szijjártó Péter, a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos Moszkvában megnyitotta a magyar kereskedőházat, amelyet a magyar állam a Quaestor-csoporttal együttműködve hozott létre – olvasható a tudósítás első mondata. E szerint tehát az iroda létrehozásában nem a Quaestor, hanem a külügyi tárca vállalt oroszlánrészt, ráadásul az ki sem derül, Tarsolyéknak milyen szerepük volt a folyamatban.

De a távirati iroda archívuma arra is rávilágít, hogy 2013-ban az orosz gazdasági kapcsolatok terén az MNKH kapta a főszerepet. Egy a témával foglalkozó konferencián kereskedőházas megközelítésként jellemzik a kormány oroszdiplomáciáját, valamint egy interjúban Szijjártó kormánybiztosként arról beszél, a Quaestor-féle moszkvai kereskedőháznak is feladata, hogy a két ország közötti külkereskedelmi mérleg egyensúlyba kerüljön. 2012-es adatokra hivatkozva a külügyminiszter akkor elmondta: a magyar export mintegy ötmilliárd dollárral maradt el az orosz importtól. Célját egyébként a kormány azóta sem érte el. Sőt, az orosz gazdasági kapcsolatok zsugorodnak: a tavaly novemberi adatok szerint az Oroszországból érkező (euróban számolt) import 41, a Magyarországról induló export 38,2 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Szerettük volna megtudni, volt-e valaha a magyar államnak Moszkvában kereskedőháza. Telefonon és levélben is kerestük az MNKH-t és a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.