Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 21., péntek, Eleonóra napja
Archívum, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-archivum/fenykepek-alapjan-uzleteltek-a-tiszaugi-kuriaval-4660712/

Fényképek alapján üzleteltek a tiszaugi kúriával

Tiszaugon három kúria és kastély idézi a múltat. A hajdani tehetôs, elôkelô nemesi családokból származó földbirtokosok ingatlanjai közül az Üchtritz-Amadé család lakóházában ma iskola, a Radwány-kastélyban szociális otthon működik. A falu határában, csodálatos természeti környezetben fekvô Steer-kúria a jelek szerint pusztulásra van ítélve. Nemcsak az épület állapota lehangoló: a tulajdonjogi bonyodalmak is elképesztôek.

A skóciai eredetű Steer família tagjai 1944 szeptemberében hagyták el a lakot, az oroszok elôl Ausztriába menekültek. 1945-ben, amikor visszatértek birtokukra, kifosztva találták. Ideiglenesen visszakapták a házat és száz katasztrális hold földjüket. Ám nem sokáig volt felhôtlen az életük: 1949-ben jött az államosítás.

A nemesi család ôsi fészkét a helyi termelôszövetkezet használta: munkásszállásnak, építôtábornak, iskolának, méregraktárnak. A téesz csôdbe jutott, az épületet eladták. Eleinte még egy helyi érdeklôdô látszott esélyesnek, mivel más nem jelentkezett, az utolsó napon mégis egy dunaföldvári kft. nevére kötötték meg a szerzôdést. Hegedűs Jánosné, a falu elsô embere úgy tudja, hatvanmillió forinttal terhelték meg az ingatlant. Az új gazda alig néhány hét után túladott rajta, majd követhetetlen iramban többször is gazdát cserélt a kúria.

– Szerettük volna megismerni a befektetô elképzeléseit. Telefonon nem tudtuk elérni, ezért személyesen kerestük fel – mondja el a polgármester asszony. – A megadott szekszárdi címen legnagyobb megdöbbenésünkre egy idôs asszony nyitott ajtót, aki elmondta, a keresett személytôl öt éve vette meg a lakását, azóta hírét sem látta. Nem is jutottunk késôbb sem a nyomára. Nagy tervekkel kopogtatott ellenben már az új gazda. Megkérdeztem, látta-e már a birtokát. Bevallotta, hogy csak fényképen. Tavaly decemberben felbukkant a következô: azt sem tudta, hol van Tiszaug, a kúriát ô is csak fotókról ismerte. Lelkesedése a helyszíni bejárás után lelohadt, túladott az ingatlanon. Karácsony elôtt megint jelentkezett valaki, lenyűgözô elgondolásokkal. Nemrég felhívott: harmincötmillió forintért eladná az épületet.

Az önkormányzat nem tudja megvenni az ingatlant, jelenlegi állapotában egyébként sem ér többet hárommilliónál. Az üzletelôk verték fel az árát: régebbi fényképeket mutogattak, s azokon nem volt szembeötlô a pusztulás. A fotók kézrôl kézre vándoroltak, a befektetôk szélsebesen cserélôdtek. Mindeközben a tiszaugi birtokot felfedezték a guberálók, és minden mozdíthatót széthordtak. Legutóbb már bontani kezdték a palatetôt.

Megmentésének költségét több százmillió forintra becsülik. Az önkormányzat szociális otthonnak szánná az újjávarázsolt épületegyüttest, ha pályázati pénzhez jut. Az elsô buktató: nemhogy a felújításra, az ingatlan megvásárlására sem futja.

Hegedűs Jánosnétól megtudjuk, hogy a Steer família leszármazottai, a Makay nôvérek sok kitérô után ismét a faluba költöztek. Egymáshoz közel, hangulatos Tisza-parti házba. Emlékidézésre kértük ôket.

– Nyugalmas, szép gyerekkorunk volt – kezdi Haraszty Károlyné Makay Lenke. – Steer nagymama összetartotta a családot, nagyon sokat dolgozott értünk. A háború után nagy reményekkel jöttünk haza Ausztriából, nem is sejtve, hogy egykettôre mindenünk odaveszik. Amikor állami tulajdonba vették a major ingatlanjait, huszonnégy órán belül el kellett hagynunk életünk legkedvesebb helyszínét. Ha ellenkezünk, Hortobágyon kötünk ki. A nagymama egy lakiteleki albérletbe, a többiek a fôvárosba költöztek. Én férjhez mentem a Dunántúlra. Osztályidegennek minôsültem, csak buszkalauzként tudtam elhelyezkedni. A gyermekeim felnôttek, az uramat elvesztettem. Nyugdíjaskoromra egyedül maradtam, így hát 1984 májusában visszaköltöztem Tiszaugra.

– Én Bicskére kerültem – veszi át a szót Pajer Lászlóné Makay Klára. – Nyomorúságos körülmények között laktam egy elôszobában. Érettségi után rátaláltam a páromra, két gyermeket szültem. Családommal együtt Budakeszin teremtettünk otthont. Nyaranta gyakran ellátogattunk a Holt-Tiszához. A honvágy engem is hazahozott. Nemrég vettünk egy házat nôvéremék szomszédságában. Újra közel vagyunk egymáshoz…

A testvérek egy napon felkeresték gyerekkoruk színhelyét. A látottak után nem voltak kíváncsiak rá többé: a kúria roskadozik, a helyiségekben szemét és kutyapiszok, a dongaboltozatos pincét pókháló lepi, az egykor hatalmas parknak csak a nyomai maradtak. Csak a kilátás a régi: a domboldalra épült kúria kitört ablakain ellátni a Tiszáig. Ilyen sivársággal érthetô módon nem akarnak újból szembesülni. Minek fájdítanák a szívüket?

Gyôzködjük ôket, menjünk el együtt a hajdani Steer-birtokra. Már-már feladjuk, amikor a ködös délelôttön hirtelen kisüt a nap. Az égi jelre mégis elindulunk, a fény majd utat mutat…

Vendéglátóink végül engednek unszolásunknak.

A valóság kiábrándító. Most még határozottabban jelentik ki: – Soha többé nem akarunk ide eljönni.

Lenke és Klára néni letett arról, hogy igényt támasszon a kúriára. Lezsák Sándor MDF-es országgyűlési képviselô utánajárt annak, jogosan vették-e el a családtól a külterületi ingatlanokat. Kiderült, a korabeli rendelet ma már nem támadható meg, az örökösök kárpótlásban részesültek. Az ôsök annak idején sokat adtak a községnek, nem forognának a sírjukban, ha egykori hajlékuk és birtokuk további sorsáról a tiszaugi önkormányzat gondoskodna.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Mit lát a csellómetál, ha tükörbe néz?
Négy finn csellista 23 évvel ezelőtt egy este tréfából, meg hogy a helsinki Sibelius Akadémián elszenvedett skálázások feszültségét kitombolják magukból, Metallica-számokkal állt színpadra egy helyi metálklubban.

Poszt-trauma

Az orwelli idők megérkeztek, készüljünk a bozótharcra!
Hogy ki a soron következő, és mikor vágják el a torkát, az szinte mindegy is.

Poszt-trauma

Greta, hol vagy?
A migránsok iszonyatos környezetszennyezése jól láthatóan csak a helyieket zavarja.

Poszt-trauma

Könnyű pénz, csak gyűlölni kell
Na meg Orbánozni.

Poszt-trauma

Kovács László nekiugrott a nagyváradi magyaroknak – Hallgassa meg!
Nem volna itt az ideje visszavonulni?

ZAVAROS PÉNZÜGYEK

Parlamenti vizsgálat indulhat Gyurcsány ellen
Még a héten kezdeményezi Gyurcsány Ferenccel szemben a vagyon­nyilatkozat-tételi eljárást a mentelmi bizottságnál Hollik István – értesült a Magyar Nemzet.

EMELKEDŐ KAMATSZINT

Az MNB már lépett
Az eurózóna jegybankjának vizsgálatával egy időben a Magyar Nemzeti Bank is megkezdte a nem konvencionális eszközök leépítésével a bankközi kamatszint emelését.

Aktuális

Csúcsra értek az építkezések Magyarország és Szlovákia között
Ráadásul Magyarország és Szlovákia közötti energiarendszer összekötésével hazánk energiaellátása biztonságban van – vélekedett Szijjártó Péter.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!