Keresés
Magyar Nemzet
2020. június 4., csütörtök, Bulcsú napja
HÍR TV – Credo:Eleve hazugságok voltak
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/az-rtl-vezer-es-gyurcsany-altus-zrt-je-4060458/

Az RTL-vezér és Gyurcsány Altus Zrt.-je

Folyamatosan szabadul meg az egykor politikai kapcsolatai révén szerzett ingatlanjaitól a Gyurcsány Ferenc-féle Altus Zrt.

Szabadon értelmezett hírekkel operáló hírműsort indít augusztus 20-án a Story4, a csatornát birtokló médiakonzorcium, a Sanoma Media Budapest azonban vélhetően riportnak álcázott kormányellenes műsorokat sugároz majd – számolt be az MNO tavaly júliusban. Az „információs magazinműsor” tervezett startolása előtt mintegy két hónappal összejöttek egyes magyarországi médiavállalatok és -ügynökségek vezetői. A résztvevők akkor arról döntöttek, hogy minden politikai kérdésben saját eszközeikkel a kormány ellenében foglalnak állást, nagy felületet adnak az ellenzéknek, és előnyben részesítik a kabinetet érintő negatív híreket. Vagyis itt már nemcsak a reklámpiac, hanem a közélet, ha úgy tetszik a választások befolyásolása volt a cél. (MNO)

Sorra adja el a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus Zrt. a kilencvenes években megszerzett Szalay utca 4. szám alatti központjának különböző részeit. Ezek közül a legérdekesebb az épület hetedik emeletén lévő, 233 négyzetméteres iroda sorsa, amelyet a földhivatalból kikért tulajdoni lap tanúsága szerint az Altus tavaly októberben egy prágai médiacégnek, a Victoria Media s.r.o.-nak adott el. Az adásvétel napján az irodahelyiségre egy jelzálogjogot is bejegyeztek, méghozzá Dirk Gerkensnek, az RTL Klub vezérigazgatójának nevére. Ez arra utalhat, hogy a cseh cég – ahelyett hogy egy bankhoz fordult volna kölcsönért – az RTL Klub frontemberétől kért hitelt az ingatlan megvásárlásához.

Egy évvel ezelőttig a Szalay utca 4. volt a gyurcsányi cégbirodalom zászlóshajójának számító Altus székhelye. De csak volt. A hetedik emeleti iroda mellett az épület két földszinti lakását is eladta az Altus még tavaly májusban egy 24 éves román fiatalembernek, akiről az életkorán kívül mást nem lehet tudni.

A Gyurcsány-cég megvált a 251 négyzetméteres, hatodik emeleti irodájától, valamint egy ötödik emeleti, 64 négyzetméteres lakástól is. Ez utóbbiak új tulajdonosa a földhivatali adatok szerint a Lege Artis Kft. lett, amely már 2003 óta a Szalay utca 4. szám alá van bejegyezve. A tulajdoni lapról az is látszik, hogy az Altusnak 65 milliós jelzálogjogot jegyeztek be, tehát a vételárat vélhetőleg még nem fizették ki teljesen. Az épületben egyedül a 319 négyzetméteres egykori képviselői klub van még az Altus tulajdonában, ám 340 millió forintos jelzáloggal terhelten. A volt klubban 2010 óta a Chanson Székelykapu Étterem működik.

Lapunk korábban sokat foglalkozott a Szalay utca 4. botrányos privatizációjának történetével. Az épület alsó szintjén lévő 319 négyzetméteres bemutatótermet 1994 májusában Gyurcsány Ferenc egyik cége, az Aldo egy lízingszerződéssel szerezte meg. Az Aldónak összesen 13 millió forintot kellett volna részletekben fizetnie, de 1995 januárjában eladta vételi jogát Gyurcsány másik cégének, az Altus Rt.-nek, amely 11 millió forintos előtörlesztéssel megvásárolta az ingatlant, majd képviselői klubbá alakította. Három hónappal később a kancellária egyik gazdasági társasága, a Közlöny- és Lapkiadó Kft., majd 2000-től a belőle kivált Human Jövő 2000 Kht. havi 1,1 millió forintért visszabérelte, sőt mintegy százmillió forintért fel is újította azt. A bérleti díj 2003-ban csaknem 14 millió forint volt, vagyis egyetlen év bérleti díja magasabb volt, mint amennyiért a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) korábban értékesítette a gyurcsányi cégnek az ingatlant. Gyurcsány tehát jól járt, ugyanez azonban nem mondható el a közlönykiadóról, amelynek a szerződésben foglaltak szerint még a klub belsőépítészeti munkálatait is el kellett végeznie: ez mintegy 122 millió forintjába került. (Ebből csak tízmilliót fizetett az Altus.) Ráadásul az Altus a képviselői klub üzemeltetéséből származó bevételből és a tagsági díjból befolyt összeg 28 százalékát is mindvégig megkapta.

Az ügyészség az ügyben különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúját állapította meg, ám elévülés miatt már nem gyanúsíthatott meg senkit. 2006-ban a vádhatóság polgári pert indított az Altus ellen, amiért a társaság színlelt ajándékozási szerződéssel, jó erkölcsbe ütköző módon jutott hozzá a csaknem százmilliós állami beruházáshoz, ám később a keresettől furcsa körülmények között elállt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Gyönyörű dal

Énekelt vallomás az összetartozás megtartó erejéről - Videó!
A trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott a Csík zenekar.

Megkérdezik az állampolgárokat

Bemutatták a nemzeti konzultáció első négy kérdését
Dömötör Csaba közösségi oldalán közzétett videójában mondta el a kérdéseket.

Kiemelt

Mert meg kell, hogy őrizzük a magyarságot a jövőnek
Magánkezdeményezésből hozták létre a Trianon-emlékművet a pestszentlőrinci cserkészháznál.

Poszt-trauma

Megingott a Jeszenszkybe vetett bizalom
Nemzeti elkötelezettségű politikusnak mutatta magát.

Poszt-trauma

Bősz Anett és a megtalált összefüggések
A Liberálisok kirakatpolitikusa pont jó helyen van a Gyurcsány-frakcióban.

Poszt-trauma

Fekete fürdőszoba a Trianon szállóban
Provokálni a vesztest cinizmus, érdekből meghunyászkodni jellemgyengeség, túlélni kötelesség.

Poszt-trauma

Na, ki a magyar?
Tényleg tébolyult nacionalisták lennénk?

Aktuális

Udvarhelytől Fiuméig
„Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”

Fricz Tamás blogja

Ferenc testvéren Trianon kapcsán megint kitört az őszödizmus
Gyurcsány filozófiai fejtegetésekbe bocsátkozott a jog, az igazság és a normák viszonyáról.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!