Keresés
Magyar Nemzet
2019. július 17., szerda, Endre, Elek napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/az-rtl-vezer-es-gyurcsany-altus-zrt-je-4060458/

Az RTL-vezér és Gyurcsány Altus Zrt.-je

Folyamatosan szabadul meg az egykor politikai kapcsolatai révén szerzett ingatlanjaitól a Gyurcsány Ferenc-féle Altus Zrt.

Szabadon értelmezett hírekkel operáló hírműsort indít augusztus 20-án a Story4, a csatornát birtokló médiakonzorcium, a Sanoma Media Budapest azonban vélhetően riportnak álcázott kormányellenes műsorokat sugároz majd – számolt be az MNO tavaly júliusban. Az „információs magazinműsor” tervezett startolása előtt mintegy két hónappal összejöttek egyes magyarországi médiavállalatok és -ügynökségek vezetői. A résztvevők akkor arról döntöttek, hogy minden politikai kérdésben saját eszközeikkel a kormány ellenében foglalnak állást, nagy felületet adnak az ellenzéknek, és előnyben részesítik a kabinetet érintő negatív híreket. Vagyis itt már nemcsak a reklámpiac, hanem a közélet, ha úgy tetszik a választások befolyásolása volt a cél. (MNO)

Sorra adja el a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus Zrt. a kilencvenes években megszerzett Szalay utca 4. szám alatti központjának különböző részeit. Ezek közül a legérdekesebb az épület hetedik emeletén lévő, 233 négyzetméteres iroda sorsa, amelyet a földhivatalból kikért tulajdoni lap tanúsága szerint az Altus tavaly októberben egy prágai médiacégnek, a Victoria Media s.r.o.-nak adott el. Az adásvétel napján az irodahelyiségre egy jelzálogjogot is bejegyeztek, méghozzá Dirk Gerkensnek, az RTL Klub vezérigazgatójának nevére. Ez arra utalhat, hogy a cseh cég – ahelyett hogy egy bankhoz fordult volna kölcsönért – az RTL Klub frontemberétől kért hitelt az ingatlan megvásárlásához.

Egy évvel ezelőttig a Szalay utca 4. volt a gyurcsányi cégbirodalom zászlóshajójának számító Altus székhelye. De csak volt. A hetedik emeleti iroda mellett az épület két földszinti lakását is eladta az Altus még tavaly májusban egy 24 éves román fiatalembernek, akiről az életkorán kívül mást nem lehet tudni.

A Gyurcsány-cég megvált a 251 négyzetméteres, hatodik emeleti irodájától, valamint egy ötödik emeleti, 64 négyzetméteres lakástól is. Ez utóbbiak új tulajdonosa a földhivatali adatok szerint a Lege Artis Kft. lett, amely már 2003 óta a Szalay utca 4. szám alá van bejegyezve. A tulajdoni lapról az is látszik, hogy az Altusnak 65 milliós jelzálogjogot jegyeztek be, tehát a vételárat vélhetőleg még nem fizették ki teljesen. Az épületben egyedül a 319 négyzetméteres egykori képviselői klub van még az Altus tulajdonában, ám 340 millió forintos jelzáloggal terhelten. A volt klubban 2010 óta a Chanson Székelykapu Étterem működik.

Lapunk korábban sokat foglalkozott a Szalay utca 4. botrányos privatizációjának történetével. Az épület alsó szintjén lévő 319 négyzetméteres bemutatótermet 1994 májusában Gyurcsány Ferenc egyik cége, az Aldo egy lízingszerződéssel szerezte meg. Az Aldónak összesen 13 millió forintot kellett volna részletekben fizetnie, de 1995 januárjában eladta vételi jogát Gyurcsány másik cégének, az Altus Rt.-nek, amely 11 millió forintos előtörlesztéssel megvásárolta az ingatlant, majd képviselői klubbá alakította. Három hónappal később a kancellária egyik gazdasági társasága, a Közlöny- és Lapkiadó Kft., majd 2000-től a belőle kivált Human Jövő 2000 Kht. havi 1,1 millió forintért visszabérelte, sőt mintegy százmillió forintért fel is újította azt. A bérleti díj 2003-ban csaknem 14 millió forint volt, vagyis egyetlen év bérleti díja magasabb volt, mint amennyiért a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) korábban értékesítette a gyurcsányi cégnek az ingatlant. Gyurcsány tehát jól járt, ugyanez azonban nem mondható el a közlönykiadóról, amelynek a szerződésben foglaltak szerint még a klub belsőépítészeti munkálatait is el kellett végeznie: ez mintegy 122 millió forintjába került. (Ebből csak tízmilliót fizetett az Altus.) Ráadásul az Altus a képviselői klub üzemeltetéséből származó bevételből és a tagsági díjból befolyt összeg 28 százalékát is mindvégig megkapta.

Az ügyészség az ügyben különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúját állapította meg, ám elévülés miatt már nem gyanúsíthatott meg senkit. 2006-ban a vádhatóság polgári pert indított az Altus ellen, amiért a társaság színlelt ajándékozási szerződéssel, jó erkölcsbe ütköző módon jutott hozzá a csaknem százmilliós állami beruházáshoz, ám később a keresettől furcsa körülmények között elállt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Hidvéghi Balázs: A Fidesz-KDNP szavazatai is kellettek a sikerhez
Az Európai Parlament szűk többséggel, 383 szavazat és 327 ellenszavazat mellett megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökének.

Poszt-trauma

Gyurcsány megtorpedózta az ellenzéki összefogást
Támogasson téged a Feri...

Poszt-trauma

Bizarr eset egy olaszországi templomban
Európa liberális fele pedig csodálkozik...

Poszt-trauma

Ez lenne a szép új európai világ?
Amatőr videó járja be szélsebesen a világhálót.

Poszt-trauma

Libabőr Dunaszerdahelyen – Így köszöntötték a lengyel-magyar barátságot
Csak ha valaki esetleg kérdezné.

Még 12 évig törlesztünk

Óránként négyezer autó zúdul az M7-esre hétvégén
Szinte nincs nyári hétvége balatoni óriásdugók nélkül, ám az M7-es sztráda bővítése jelenleg nincs napirenden. A legzsúfoltabb időszakban megnyithatják a leállósávot is a forgalom előtt.

Elvándorlás helyett visszavándorlás

Folyamatosan javul az életminőség
Az elvándorlási trendek megfordulása mögött húzódó okok egyike lehet, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt az emberek úgynevezett szubjektív jólléte.

Aktuális

A legtöbb állatkerti látogató nem akar rosszat
Ma már egyre ritkább, hogy az állatokat az emberek veszélyeztessék, a védelmet a látogatói kultúra és a társadalmi felelősségtudat fejlesztésével lehet leginkább biztosítani.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány és a „zsé”
„Ferenc testvér” jól ismeri a mára darabjaira hullott, szétrohadt MSZP végső ledarálásának egyszerű módszereit, tudja mi az, ami még motiválja őket.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.