Keresés
Magyar Nemzet
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja
HÍR TV – CIVIL KÖRGyurcsány vagyonelkobzással fenyeget
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/bajnai-es-mesterhazy-vallvetve-paks-bovitese-mellett-4091884/

Bajnai és Mesterházy vállvetve Paks bővítése mellett

Bajnai Gordon: a köztársaság húsz évében kevés ilyen ügy volt, szokatlanul egységes széleskörű konszenzus alakult ki ebben a kérdésben.

A paksi atomerőmű bővítése nemzeti, stratégiai ügy – mondta Bajnai, aki az atomenergia felhasználása mellett érvelt. Mint mondta, fontos szerepet játszik hazánk biztonságos energiaellátásában, lehetőséget teremt az olcsó villamos energia előállítására és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét. Mint mondta, ma ugyanazok az érvek szólnak az erőmű bővítése mellett, amelyek az építésére ösztönöztek.

A fenti mondatokat 2010 februárjában adta hírül a Tolnai Népújság, amikor Bajnai még miniszterelnökként Mesterházy Attila MSZP-pártelnökkel együtt ellátogatott a paksi atomerőműbe.

Az erről beszámoló cikk a mai napig megtekinthető a Tolnai Népújság oldalán, az eseményen készült fényképeket galériába rendezve itt is megtekintheti:

A WikiLeaks által közzétett iratokból kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök már 2008-ban arról beszélt, hogy egy vagy két reaktor építésével kell bővíteni a paksi erőművet – igaz, ez csak hónapokkal később derült ki, később pedig már válságkezelő intézkedésként beszélt a beruházásról.

Egy májusi táviratban pedig már arról számolt be az amerikai nagykövetség, hogy a paksi bővítés pályázatára valószínűleg meghívják az amerikai Westinghouse energetikai céget is, de „több megfigyelő szerint úgyis egy orosz cég lesz majd a győztes”. A nagykövetség ezt a megjegyzését például arra alapozta, hogy Mesterházy Attila, aki akkor az MSZP frakcióvezetője volt, azt mondta a követség egyik munkatársának, hogy az oroszok előnnyel indulnak a pályázaton (mivel jelenleg orosz technológiával működik a paksi atomerőmű), de reméli, hogy „amerikai vállalatokat is figyelembe lehet majd venni” a beruházásnál.

Gyurcsány hétfőn kijelentette: felülvizsgálná az államközi szerződést, Mesterházy puccsról beszélt, Bajnai pedig tüntetésre szólít fel.

Ahogy azt a kormány ígérte, a megállapodás teljes szövege az első parlamenti ülésnapon a képviselők elé kerül.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

KÉPMUTATÓ LIBERÁLISOK

„Koncz Zsuzsáék legalább most fogják be a szájukat”
Schuster Lóránt szerint a Kádár-rendszer nagyobb kárt okozott, mint a két világháború.

KIFENT KÉS

Román mesterterv: hivatali szabotázs és történelemhamisítás
Mégsem háborús gonosztevő báró Kemény János, Erdély egyik legnagyobb humanistája?

Kiemelt

Gálázott a Barcelona és a Bayern München a BL-ben
A katalánoknál Messi, a bajoroknál Lewandowski volt a vezér, pénteken egymás ellen játszanak

Poszt-trauma

Havas Henrik páros lábbal szállt bele a vidéki magyarságba
Tanár úr, szégyellje magát!

Poszt-trauma

Boszorkányok márpedig nincsenek
A haladó balliberális képviselők hazájuk elleni kitartó áskálódása, a sok hazugság nem volt elég hiteles.

Poszt-trauma

Niedermüller Péter irányt mutat – a sötétségbe
Ő beszél itt európai kultúráról meg európai politizálásról.

Poszt-trauma

Dull, Sartre, Index, nemzeti ügy
Istenem, mennyire jellemző és mennyire tökéletes ez így.

Aktuális

Kétszázharminc éve született Kölcsey Ferenc
A Szatmár megyei Sződemeteren 1790. augusztus 8-án született a Himnusz költője.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!