Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 20., csütörtök, Aladár, Álmos napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/elhunyt-stefan-lazar-3918480/

Elhunyt Stefan Lázár

Rövid, súlyos betegség után elhunyt lapunk németországi tudósítója.

Amikor utoljára Óbudán találkoztunk, elkísért a megállóig. Közben kis kitérővel megmutatta a szülői házat. Ekkor láttam először, hogy kicsit elérzékenyül. Mert ha valakiről meg lehetne mintázni az örök optimizmusnak, az élet szeretetének, a vidámságnak a szobrát, akkor az István volt. Igen, mert egymás közt természetesen így szólítottuk. Mindig volt egy jó szava, az arcokra mosolyt csaló története, amikor a telefonban szomorú, fáradt, ne adj’ isten, elkeseredett hangot hallott. Amikor pedig hazalátogatott – s ezt évente többször is következetesen megtette –, a témák megbeszélése után mindig felvetette, hogy mikor megyünk el együtt kedvenc piano bárjába. Élvezni Budapest, a pesti éjszaka hangulatát. Mert kétségkívül szerette új hazáját, otthon érezte magát Kölnben, de Budapestre, különösen pedig Óbudára mindig hazajárt.

Hiszen ezt a szót, hogy haza, igazán az értheti, aki távol él tőle! István fiatalon, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Mint annyian, előbb Ausztriába került táborba, majd onnan Svájcba, hogy aztán Németországban leljen új otthonra. Zürichben jobb híján virtuóz bárzongoristaként finanszírozta egyetemi tanulmányait. A germanisztikából szerzett diploma után az egykori tehetséges középtávfutó a kölni testnevelési főiskolán folytatta tanulmányait. Így aztán nemcsak szerette, hanem értette is, amiről sportújságíróként írt vagy beszélt. Előbb a Deutschlandfunk és a Deutsche Welle rádióállomásoknál volt párhuzamosan a magyar és a német adás szerkesztő riportere. Ezután a közszolgálati tévé, az ARD nyugat-németországi csatornájához, a WDR sportosztályához került, ahol egyebek mellett több olimpiáról tudósította a vívás, az öttusa, a szánkó és a bob versenyeit. El lehet képzelni, mi játszódott le a lelkében, amikor például a magyar és a német párbajtőrözők küzdelmeit közvetítette! Ám senki nem foghatta rá, hogy elfogult lett volna. Szakmaisága megkérdőjelezhetetlen volt. Ugyanezzel a hitelességgel tudósította a német futball sikereiről, kulisszatitkairól évtizedekig előbb a Népsportot, majd a Nemzeti Sportot. S ugyanezzel az alázattal és témaérzékenységgel nyargalt át a politika területére, s értesülhettek a német belpolitika fejleményeiről közvetítésével az Új Magyarország, a Napi Magyarország, majd a Magyar Nemzet és a Heti Válasz olvasói. E sport és a politika iránti érzékenységének és saját személyes tapasztalatainak lenyomataként maradt A vereség forradalma címmel ránk kiváló könyve, amelyben az 1954-es berni vereség és az 1956-os forradalom közötti összefüggéseket boncolgatja. Nem véletlenül mondta róla a hazai rádiózás ikonja, ha itthon marad, a nagy riporterek között lett volna. Így viszont a német és a magyar sajtó is gazdagabb lett írásaival, közvetítéseivel.

Fordulatokban gazdag, megpróbáltatásokkal teli, mégis irigylésre méltó életút az övé. Amiért a legjobban irigylem, hogy élete utolsó pillanatáig aktív volt és írt. S amit a legjobban sajnálok, hogy végül sohasem mentünk el együtt egy piano bárba.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Ivkovics: Az egész ország büszke lehet erre a válogatottra
A magyar férfi kosárlabda-válogatott a címvédő Szlovéniát látta vendégül, és bár az ellenfél szinte végig vezetett, olykor tíz ponttal is, a drámai utolsó percben sikerült megfordítani az eredményt.

Poszt-trauma

Az orwelli idők megérkeztek, készüljünk a bozótharcra!
Hogy ki a soron következő, és mikor vágják el a torkát, az szinte mindegy is.

Poszt-trauma

Greta, hol vagy?
A migránsok iszonyatos környezetszennyezése jól láthatóan csak a helyieket zavarja.

Poszt-trauma

Könnyű pénz, csak gyűlölni kell
Na meg Orbánozni.

Poszt-trauma

Kovács László nekiugrott a nagyváradi magyaroknak – Hallgassa meg!
Nem volna itt az ideje visszavonulni?

Áprilisig elnapolva

Gyárfás Tamás kérdések kereszttüzében
Ügyész: Érzett haragot Fenyő János iránt?; Gyárfás: Rendkívül nehéz megfogalmazni. Az biztos, ha engem valaki megbánt, akkor visszavágok.

Brüsszel

Frissül
EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral – videó
Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.

Aktuális

A szív diadala – Magyarország legyőzte az Európa-bajnokot!
Megkezdte a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőit a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amelynek útjába nyitányként rögtön a címvédő Szlovéniát sodorta a sors.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!