Keresés
Magyar Nemzet
2020. május 29., péntek, Magdolna napja
HÍR TV – Háttérkép:Az EU elvei és a valóság
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/elhunyt-stefan-lazar-3918480/

Elhunyt Stefan Lázár

Rövid, súlyos betegség után elhunyt lapunk németországi tudósítója.

Amikor utoljára Óbudán találkoztunk, elkísért a megállóig. Közben kis kitérővel megmutatta a szülői házat. Ekkor láttam először, hogy kicsit elérzékenyül. Mert ha valakiről meg lehetne mintázni az örök optimizmusnak, az élet szeretetének, a vidámságnak a szobrát, akkor az István volt. Igen, mert egymás közt természetesen így szólítottuk. Mindig volt egy jó szava, az arcokra mosolyt csaló története, amikor a telefonban szomorú, fáradt, ne adj’ isten, elkeseredett hangot hallott. Amikor pedig hazalátogatott – s ezt évente többször is következetesen megtette –, a témák megbeszélése után mindig felvetette, hogy mikor megyünk el együtt kedvenc piano bárjába. Élvezni Budapest, a pesti éjszaka hangulatát. Mert kétségkívül szerette új hazáját, otthon érezte magát Kölnben, de Budapestre, különösen pedig Óbudára mindig hazajárt.

Hiszen ezt a szót, hogy haza, igazán az értheti, aki távol él tőle! István fiatalon, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Mint annyian, előbb Ausztriába került táborba, majd onnan Svájcba, hogy aztán Németországban leljen új otthonra. Zürichben jobb híján virtuóz bárzongoristaként finanszírozta egyetemi tanulmányait. A germanisztikából szerzett diploma után az egykori tehetséges középtávfutó a kölni testnevelési főiskolán folytatta tanulmányait. Így aztán nemcsak szerette, hanem értette is, amiről sportújságíróként írt vagy beszélt. Előbb a Deutschlandfunk és a Deutsche Welle rádióállomásoknál volt párhuzamosan a magyar és a német adás szerkesztő riportere. Ezután a közszolgálati tévé, az ARD nyugat-németországi csatornájához, a WDR sportosztályához került, ahol egyebek mellett több olimpiáról tudósította a vívás, az öttusa, a szánkó és a bob versenyeit. El lehet képzelni, mi játszódott le a lelkében, amikor például a magyar és a német párbajtőrözők küzdelmeit közvetítette! Ám senki nem foghatta rá, hogy elfogult lett volna. Szakmaisága megkérdőjelezhetetlen volt. Ugyanezzel a hitelességgel tudósította a német futball sikereiről, kulisszatitkairól évtizedekig előbb a Népsportot, majd a Nemzeti Sportot. S ugyanezzel az alázattal és témaérzékenységgel nyargalt át a politika területére, s értesülhettek a német belpolitika fejleményeiről közvetítésével az Új Magyarország, a Napi Magyarország, majd a Magyar Nemzet és a Heti Válasz olvasói. E sport és a politika iránti érzékenységének és saját személyes tapasztalatainak lenyomataként maradt A vereség forradalma címmel ránk kiváló könyve, amelyben az 1954-es berni vereség és az 1956-os forradalom közötti összefüggéseket boncolgatja. Nem véletlenül mondta róla a hazai rádiózás ikonja, ha itthon marad, a nagy riporterek között lett volna. Így viszont a német és a magyar sajtó is gazdagabb lett írásaival, közvetítéseivel.

Fordulatokban gazdag, megpróbáltatásokkal teli, mégis irigylésre méltó életút az övé. Amiért a legjobban irigylem, hogy élete utolsó pillanatáig aktív volt és írt. S amit a legjobban sajnálok, hogy végül sohasem mentünk el együtt egy piano bárba.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Milliárdos filozófus

Soros György, a világ valaha élt legnagyobb hatalmú filozófusa
Tíz évig tartott a hosszú menetelés, aminek a végén kulcspozíciókat szerzett a kultúrában a spekuláns.

Biztonságos oktatás

Egyre több tanárt bántalmaznak, eljött az iskolaőrök ideje
Nem csak prevenciós foglalkozásokat, védelmet is várnak a hatóságtól az intézmények.

Kiemelt

A járvány új kifejezési módokra sarkallta az alkotókat
A veszélyhelyzet enyhülésével az Első Magyar Karanténszínház WebSzínházzá alakul.

Poszt-trauma

Lánchíd – rozsda marja, nem ragyog
Karácsony, mint városvezető, előbb-utóbb eláshatja magát.

Poszt-trauma

Beárazott életek – sért a Népszava
Mire fel ez a halálosztó tempó?

Poszt-trauma

Ellenzék = DK, a DK szerint
Már megint ki hazudik?

Poszt-trauma

Salvini hívei nagyon szeretik Orbánt
Avanti ragazzi di Budapest!

Aktuális

Magától értetődő, hogy konfliktusba került Washington és Peking
Az amerikai vezetés úgy érzi: vagy most fogja meg Kínát, vagy Kína legyőzi őt – vélik a szakértők.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bíróság tranzitzónát betiltó döntése vízválasztó
Legyünk pontosabbak: a brüsszeli elit és a Soros-hálózat – látszólag elérte a célját.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!