Keresés
Magyar Nemzet
2021. február 25., csütörtök, Géza napja
HÍR TV – CSÖRTENiedermüller, az elefánt a porcelánboltban.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/ideiglenes-vezetes-az-mszp-nel-4058117/

Ideiglenes vezetés az MSZP-nél

A szocialista pártot egyelőre Botka László, a frakciót pedig Tóbiás József irányítja.

A papírformának megfelelően elrendelte a teljes, felmenő rendszerű tisztújítást az MSZP szombaton tanácskozó választmánya. Ez azt jelenti, hogy a következő hetekben megújulnak a helyi és a megyei szervezetek, végül pedig az országos vezetés. Az új pártelnököt és a mellette dolgozó országos elnökséget a július 19-re összehívott tisztújító kongresszuson fogják megválasztani. Addig az úgynevezett országos választási bizottság irányítja a pártot. Ennek vezetője alapvetően a pártelnök, ám Mesterházy Attila lemondása, illetve egykori helyettese, Simon Gábor botránya után a testület élére a választmány Botka László választmányi elnököt, szegedi polgármestert választotta meg.

A tisztújítással kapcsolatban Botka szombaton azt mondta, ebben a hónapban a helyi és a megyei szervezetek újulnak meg, és megválasztják az új kongresszusi küldötteket. Másfél hét múlva indulhat az országos tisztségre pályázók helyi kampánya, nekik az alapszabálynak megfelelően össze kell gyűjteniük a tagok tíz százalékának írásbeli ajánlását. Annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében akár helyi, akár országos szinten, programmal kell rendelkeznie arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy – Botka megfogalmazása szerint – „az Orbán utáni világra” egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni. A politikus reményei szerint már nem arról lesz szó, hogy mi volt az oka az elmúlt két választáson elszenvedett vereségnek, hanem megkezdődik az MSZP újjáépítése.

A pártelnöki posztra hivatalos jelölt még nincs, szocialista forrásaink szerint azonban Tóbiás József Pest megyei elnök már jelezte, hogy elindulna a tisztségért. Informátoraink szerint ő képviseli a pártban azt a vonalat, amely – Gyurcsány Ferenccel együtt – elutasítja egy esetleges baloldali, liberális ernyőszervezet kialakítását. Lapunk számolt be arról, hogy a csúfos EP-választási eredmény után – Lendvai Ildikó korábbi pártelnök aktív közreműködésével – elkezdett szerveződni egy csoport, amely megnyitotta volna az utat a bukott miniszterelnökhöz való közeledéshez. Ez a vonal őszig Ujhelyi Istvánt, majd Botka Lászlót látta volna szívesen a pártelnöki poszton, Hiller István választmányi elnökként, Budapesten pedig Steiner Pál igyekezett ennek szellemében nagyobb befolyást szerezni. Lendvai Ildikó a szombati választmányra érkezőben lényegében elismerte a nyitás ötletét. – Ennek a három pártnak [MSZP, DK, Együtt–PM], amelyik a demokratikus oldalon van, a sorsa az együttműködés. Ez nem választás kérdése, az európai parlamenti választásokon kiderült. Hogy ennek mi az együttműködési kerete, azt a három pártnak kell kitalálnia, és erre még van egy kis idő. Az önkormányzati választásokon ez kötelező feladat, később meg ki kell találni a módját, vannak erre jó nemzetközi példák – közölte.

Steiner Pál sem titkolta, hogy egyesült baloldalban gondolkodik, és politikai nézetei összeházasíthatók Gyurcsány Ferenc elképzeléseivel. – Hogy ki lesz ennek a baloldali integrációnak a vezetője, az még a jövő kérdése, de hogy Gyurcsány Ferenc biztosan a része, abban biztos vagyok – szögezte le. Mindezzel egybecseng, hogy Gyurcsány a Vasárnapi Híreknek adott interjújában – amellett, hogy igyekezett óva inteni mindenkit attól, hogy az MSZP-t „leírja” – szintén beszélt egy esetleges „balos uniópártról”. – Lehet egy állandó szövetséget is csinálni, közös intézményekkel. És ha az MSZP agóniája elnyúlik, akkor szavazóbázisa érdekelt lesz egy nagy balos uniópárt létrejöttében, egyszerűen azért, mert ide jó szívvel átmenekülhet – mondta. A Magyar Nemzet szocialista forrásai szerint a teljes tisztújítás és a Tóbiás mögött alakuló erőtér – legalábbis rövid távon – megakasztotta ezeket a kísérleteket. Azt ugyanakkor informátoraink is elismerték, hogy Gyurcsánnyal és pártjával számolniuk kell, a választásokon való együttműködésben legalábbis mindenképpen.

Az MSZP elnöki posztja kapcsán – ahogy a korábbi években – ezúttal is felmerült Botka neve. A párttagság egy részében is megfogalmazódott az igény, hogy a politikus álljon a szocialisták élére. Botka eddig sosem vállalta a pártvezetést, és most is kitért az erre vonatkozó kérdések elől. A Délmagyar.hu-nak adott exkluzív interjújában sem mondta ki, hogy nem indul, ám úgy fogalmazott, csak olyan munkát vállal a szocialista pártban, ami nem zavarja a legfontosabb feladatát, Szeged szolgálatát.

A szombati választmányi ülés egyébként forrásaink szerint különösebb izgalmak nélkül zajlott. A tanácskozásra Mesterházy Attila leköszönő pártelnök a korábbi szolgálati autója helyett motorral érkezett. Az újságírók hiába próbálták faggatni, egyetlen kérdésre sem válaszolt. Az ülésen is csak rövid beszédet mondott, amelyben megköszönte az eddigi munkát. Ugyanakkor utalt arra, hogy a szocialista párt vesztét nemcsak a jobboldal akarja, hanem a baloldali szövetségesek is. A tanácskozáson kiderült az is, hogy a július 19-i tisztújító kongresszusig nem választ új vezetőt az MSZP parlamenti frakciója, addig általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás József irányítja a képviselők munkáját.

Az elmúlt napokban felmerült, hogy szocialista országgyűlési képviselők lépjenek át a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióba, hogy ezzel legyen legalább öt honatyájuk, és frakciót alakíthassanak. Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint ugyanakkor erre, ebben a formában nincs lehetőség. Lapunknak elmondta, hogy a házszabály szerint nem elég, hogy a frakciót alakítani kívánó képviselők egy pártban ülnek. Képviselőcsoportot ugyanis csak azok alakíthatnak, akik ugyanazon párt jelöltjeként jutottak be a parlamentbe.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Egyre több az oltás

Orbán Viktor: Ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal + videó
A miniszterelnök a járványügyi szakemberek véleményének meghallgatása után mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát.

Jobbikos balhé

Jakab Péter adott utasítást az államtitoksértésre
Jakab Péter jobbikos pártelnök utasította frakciótársát, Stummer Jánost arra, hogy kreáljon botrányt a Puskás Arénába tervezett alagút ügyéből.

Kiemelt

A szegényebbeknek nagyobb segítség a családtámogatás
Anyagi és erkölcsi támogatást is nyújtott a jobboldali kormányzás a családok számára. Király Nóra lapunknak elmondta: a családtámogatások a társadalmi megítélést is megváltoztatták.

Poszt-trauma

Puzsér „a mocskos magyar hősökről”
A magyargyűlölő fröcsögés méltatlan egy magyar tollforgatóhoz.

Poszt-trauma

Több jogot a láncos kutyának!
A színes bőrűek felszabadítása és egy újabb amerikai elmebeteg „tudós” javaslata.

Poszt-trauma

Gulácsi a genderlobbi hálójában
Méretes öngóllal ér fel a lipcsei kapus közösségi bejegyzése, függetlenül annak kiváltó okától.

Aktuális

Egymilliárd dollárt fektet a Mol a zöld jövőbe
Jelentős befektetéssel készül vezető szerepre a Mol a régió körforgásos gazdálkodásában a frissített stratégia alapján – mondta a Magyar Nemzetnek Hernádi Zsolt.

Fricz Tamás blogja

Kocsis Máté Gyurcsányt lealázó mondatai példaértékűek – mert ez már politikai háború
A Fidesz frakcióvezetője úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!