Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 25., kedd, Géza napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/mi-koze-orban-mesternek-a-csillagok-haborujahoz-3860098/

Mi köze Orbán mesternek a Csillagok háborújához?

A magyar nemzet tagjai lettek a miniszterelnök padavanjai az esős nemzeti ünnepen.

„Sohase becsüljük le a sötét oldal erejét” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök idei október 23-ai beszédének vége felé. Sok kérdés felmerül csak ezzel az egy mondattal kapcsolatban, menjünk szépen sorba mindegyiken.

Orbán Viktor ritkán tesz komolyabb gesztusokat a fiataloknak, talán most úgy gondolta beszédírója, hogy érdemes lehet becsempészni egy kis Csillagok háborúját a „főni” – ahogy sok kormányzati figura háttérbeszélgetések során nevezni szokta – mondandójába. Ettől persze nem jönnek haza a fiatalok, de ha csak néhány huszonévesnek szimpatikusabbá válik a kormányfő, már megérte. A másik magyarázat az, hogy a Star Wars-os utalásokkal könnyebb megértetni üzeneteket. „Egy politikus ilyen művekre azért hivatkozik, mert mindenki tudja, hogy Darth Vader kicsoda, könnyebb vele példálózni, mint egy bonyolult európai politikai kérdéssel” – mondta lapunknak még 2015-ben Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Nehéz megmondani pontosan, feltehetően Brüsszel és a globalisták lehetnek a sötét oldalon, emellett az ellenzékre is érthette mondatát a miniszterelnök. A kijelentés egyébként logikus, hiszen a Csillagok háborújában a sötét oldal delejes csábításának nehéz ellenállni, Orbán mondatait akár úgy is lehet értelmezni, hogy ki kell tartani, el kell engednie a fideszeseknek a fülük mellett az ellenzéki szólamokat, Brüsszel kritikáit.

Nos, el kell keserítenem a fideszes Star Wars-fanokat: a miniszterelnök nem szó szerint idézett a népszerű filmekből. A pontos mondat így hangzott A Jedi visszatérben: „Alábecsülöd a sötét oldal erejét.” Az ominózus kijelentés Darth Vader maszkjából hangzott el, Luke Skywalkernek mondta, amikor a Halálcsillag 2-n küzdöttek, Palpatine tróntermében.

De még mennyire! A Csillagok háborúját legtöbbször az angolszász politikában szokták politikai utalásokhoz használni, ezek közül az első talán az volt, amikor Margaret Thatcher 1979. május 4-ei győzelmét követően a Konzervatív Párt a a London Evening News című újságban féloldalas hirdetést vett „May The Fourth Be With You, Maggie” felirattal. Azaz „Negyedike legyen veled, Maggie” – a párt a fourth és a force (erő) szavak kiejtésbeli hasonlóságára játszott rá. A modern korban is előszeretettel nyúlnak a Csillagok háborújához, ha népszerűségszerzésről van szó: Justin Trudeau liberális kanadai miniszterelnök például sokszor hord Star Wars-os zoknit hivatalos eseményeken is, fittyet hányva a protokollra. Európában is felbukkant már a politikai eszköztárban a Csillagok háborúja, a 2009-es német választási kampányban például egy Angela Merkel lejáratására szánt képen szerepeltették a kancellárt Darth Vader oldalán. Egyébként a magyar politikai diskurzusban is felbukkant már Vader, a szintén fideszes Navracsics Tibor az Európai Bizottságról mondta ezt 2015-ben a Mandinernek: „Sokan úgy gondolják, hogy Darth Vaderként áll Európa fölött, és fénykarddal sújt jobbra-balra. Nos, nem”. Ha Orbán Brüsszelre gondolt, úgy különösen pikáns a helyzet, és jelzi, hogy tovább mélyül az ellentét közte és Navracsics uniós biztos között.

Ugyanakkor nem mindig sül el jól, nem mindig hoz népszerűséget, ha a Star Warsra utal egy politikus. A legutóbbi republikánus előválasztási kampányban Ted Cruz – miközben Han Solót nevezte a legmenőbb karakternek a filmekből, amelyekben szerinte sok bölcsesség van – felcserélte a Yoda mester híres kijelentésében szereplő mondatok sorrendjét. Yoda hangját imitálva mondta el, hogy „Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd!” Hasonlót bénázott Marco Rubio is, aki szerint A Birodalom visszavágban robbantották fel a lázadók a Halálcsillagot. A rajongók az efféle részletekre nagyon odafigyelnek, persze nem szimplán e bakik miatt nem Cruz vagy Rubio az amerikai elnök.

Nyilvánvalóan sokan felismerték a Csillagok háborúja-utalást Orbán beszédében, de kérdéses, hogy hány fiatalhoz juthatott el például az, amit hétfőn mondott. Annyiban mindenesetre biztosan hasznos volt az utalás, hogy világosan közölte, a Fideszt az Erő világos oldalára, tehát a jók közé sorolja.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Rekord rekord hátán a Liverpoolnál
A West Ham United 3-2-es legyőzésével a Vörösök összességében 44 mérkőzés óta veretlenek a Premier League-ben és egyre közelebb vannak ahhoz, hogy 1990 óta először bajnokok legyenek.

Gyász

Elhunyt Göröcs János, a Titi
Ahhoz a korosztályhoz tartozott, amelynek a pályafutása szinte összeért Puskásékéval, s még inkább ahhoz, amelynek tagjai még a világ legjobbjai szintjén futballoztak.

Liget-projekt

Baán László nyílt levele Karácsony Gergelynek
Baán László, a Liget Budapest beruházás miniszteri biztosa nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek. A levelet teljes egészében közöljük.

Aktuális

Rétvári Bence: Sokan relativizálni próbálják a kommunista diktatúra időszakát
Az államtitkár hangsúlyozta: mind a mai napig vezető politikai erők, vagy a közéletet, a jövő generáció gondolkodását is alakító, szakmainak nevezett csoportok relativizálni próbálják azt, ami relativizálhatlan.

Fricz Tamás blogja

Mentsétek meg az Újpest FC-t!
Egy külföldi ember tulajdonossá vált Újpesten 2011-ben, de nem vált gazdájává a klubnak. Nem tudja, vagy inkább nem érdekli, hogy micsoda hagyományai vannak a klubnak.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!