Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 29., csütörtök, Nárcisz napja
HÍR TV – Csörte:Tüntetés egykor és tüntetés most
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/orban-egy-plebejus-kormany-tiszteleg-a-magyar-arisztokracia-elott-4099456/

Orbán: Egy plebejus kormány tiszteleg a magyar arisztokrácia előtt

A Fertődre kihelyezett kormányülés kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez "egy plebejus kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia teljesítménye előtt."

„Nekünk a 20. században hozzá kellett szoktatni magunkat az ollócsattogtatáshoz, mellyel elvágják hagyományaink fonalát” – mondta szerda délelőtt a fertődi kastély Marionettszínházának színpadán a miniszterelnök. Kitért rá, a kommunizmus átalakította a kastélyainkat, melyeket a magyar feudális elnyomás szimbólumaként állítottak be. „Ha a szocializmus szellemházait el tudjuk tüntetni, akkor sikerrel járhatunk” – tette hozzá. Ennek céljából zajlott le és zajlik most is a Millenáris, a Ludovika vagy a Várbazár felújítása. – A mamuszos múzeumlátogatások kora lejárt, vonzóvá kell tenni ezeket a tereket a turisták számára. Az idegenforgalom ezen kihívásait komolyan kell venni, ma már nem elég felújítani egy kastélyt, hanem vissza kell hozni a régi idők szellemét is – jegyezte meg a miniszterelnök.

– Kétszázötven évvel ezelőtt egy egyedülálló alkotás, egy művészeti központ született itt – mondta Orbán Viktor, aki szerint a kultúra mecénás nélkül olyan, mint a profi sport szponzor nélkül. Esterházy Miklós személyében azonban – folytatta a miniszterelnök – nagyszerű mecénása volt a kastélynak, melyet ugyanúgy, ahogy XIV. Lajos Versailles-t, úgy Fertődöt is a lápvilág helyén hozta létre. „Mindkét épület a barokk építészet remekműve és a korabeli kultúra fellegvára voltak” – hasonlította össze a francia és a magyar kastélyt a kormányfő. Megjegyezte, az előző kormányok kultuszminisztere, Hiller István helyesen ismerte fel, hogy a kastély rehabilitációján keresztül újra visszakanyarodhat a magyar kultúra az európai főáramba.

A miniszterelnök szerint az az ország, amely elfordul a múltjától, az a jövőjétől is eltaszítja magát, amelyik viszont nem herdálja el az örökséget, az erőssé és sikeressé is válik. A kormányfő leszögezte: ennek szellemében fogtak bele a gödöllői vagy a fertődi kastély rehabilitációjának támogatásába is. Orbán szólt arról is, hogy a nap folyamán a kabinet rendkívüli, kihelyezett ülést tart a helyszínen, ez pedig „egy plebejus kormány tisztelgése az arisztokrácia előtt”.

Zumbok Ferenc kormánybiztos a kormányfőt megelőzően elmondta, a fertődi Marionettszínház átadása egy lépés afelé, hogy Eszterháza újra Európa egyik kulturális központja legyen. – A színházat rettenetesen elhanyagolták, majd 300 éve nem szólt zene a zenekari árokból, hozzátéve: volt, hogy a színházban magtárt működtettek. A kormánybiztos kitért rá, a tervek szerint a jövőben Haydn kutatóközpontot is létrehoznak a kastélyban, sőt jövőre a magyar múzeumokból az Esterházyakhoz kapcsolódó műtárgyakat is visszaszerzik. A legfőbb cél, hogy az intézmény önellátó kulturális központ legyen.

Két ütemben, az Új Széchenyi Terv forrásaiból, több milliárd forint értékben valósult meg az ország legjelentősebb kastélyfejlesztése Fertődön. A projekt első ütemében megújultak a belső terek: a nyári ebédlő és a hűsölő, a zene- és néhány díszterem, valamint a kastélyépület homlokzatát és a díszudvart is rendbe hozták. Az építkezés első fele 2011 májusában fejeződött be. A rekonstrukció második szakaszában megújították többek között a kínailakk-kabinetet, befejezték a bábszínház helyreállítását, renoválták a narancsházat és átalakították a télikertet is. A most befejeződött harmadik szakaszt mintegy egymilliárd forintból finanszírozták, melynek köszönhetően megújult a kiskastély is.

 

A közel kétszázötven éves Esterházy-kastély évente csaknem 90 ezer látogatót vonz, az épületegyüttes állapota azonban nem tette lehetővé a látogatószám további növekedését. A kastély és környezete helyreállítása új munkahelyek létrehozását segíti elő, és megteremti a kulturális és turisztikai szempontból európai viszonylatban is kiemelkedő helyszínre és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkezők színvonalas fogadásának feltételeit.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Új intézkedések

Összeállt minden idők legnagyobb hazai otthonteremtési programja
Novák Katalin tetőtér-beépítésre szóló bejelentésével ismertté váltak minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának elemei.

Különleges feladatok

Németh Szilárd: A Magyar Honvédségre a bajban is lehet számítani
– Magyarország a koronavírus-járvány elleni küzdelem első szakaszát megnyerte – mondta az államtitkár.

Kiemelt

Százezer embert vesz fel az ünnepi bevásárlásokra az Amazon
A megnövekedett igények miatt az idén már több mint 175 dolgozóval bővítette rendszerét a internetes óriás.

Poszt-trauma

Elhunyt kollégájukra hivatkozva lázít a kormány ellen a Pedagógusok Szakszervezete
Emberségből ma megbuktak.

Poszt-trauma

Trump vs. Biden magyar szemmel
Tetszik, nem tetszik, most egy történelmi időszakot élünk.

Poszt-trauma

Dobrev kimutatta a foga fehérjét
Szavaival Dobrev végérvényesen kiállította a szegénységi bizonyítványt saját magáról.

Poszt-trauma

Fullajtár Andrea jól rákente a gyalázatot
Örökké emlékezetesek maradnak azok a gyöngéd táblagép-simogatások.

Aktuális

Így ismerjük fel a növényeket és állatokat természetjárásunkkor!
Ősszel egészen más arcát mutatja a természet, amellyel lehetetlen betelni.

Fricz Tamás blogja

Az ATV és a függetlenség
Ma már egy nyeretlen kétéves sem dől be annak az ostobaságnak, hogy a balliberalizmus maga a megtestesült független-objektivitás.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!