Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 16., vasárnap, Mózes, Botond napja
HÍR TV – CIVIL KÖRAktuális problémákra nem ad választ az ellenzék
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/orban-egy-plebejus-kormany-tiszteleg-a-magyar-arisztokracia-elott-4099456/

Orbán: Egy plebejus kormány tiszteleg a magyar arisztokrácia előtt

A Fertődre kihelyezett kormányülés kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez "egy plebejus kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia teljesítménye előtt."

„Nekünk a 20. században hozzá kellett szoktatni magunkat az ollócsattogtatáshoz, mellyel elvágják hagyományaink fonalát” – mondta szerda délelőtt a fertődi kastély Marionettszínházának színpadán a miniszterelnök. Kitért rá, a kommunizmus átalakította a kastélyainkat, melyeket a magyar feudális elnyomás szimbólumaként állítottak be. „Ha a szocializmus szellemházait el tudjuk tüntetni, akkor sikerrel járhatunk” – tette hozzá. Ennek céljából zajlott le és zajlik most is a Millenáris, a Ludovika vagy a Várbazár felújítása. – A mamuszos múzeumlátogatások kora lejárt, vonzóvá kell tenni ezeket a tereket a turisták számára. Az idegenforgalom ezen kihívásait komolyan kell venni, ma már nem elég felújítani egy kastélyt, hanem vissza kell hozni a régi idők szellemét is – jegyezte meg a miniszterelnök.

– Kétszázötven évvel ezelőtt egy egyedülálló alkotás, egy művészeti központ született itt – mondta Orbán Viktor, aki szerint a kultúra mecénás nélkül olyan, mint a profi sport szponzor nélkül. Esterházy Miklós személyében azonban – folytatta a miniszterelnök – nagyszerű mecénása volt a kastélynak, melyet ugyanúgy, ahogy XIV. Lajos Versailles-t, úgy Fertődöt is a lápvilág helyén hozta létre. „Mindkét épület a barokk építészet remekműve és a korabeli kultúra fellegvára voltak” – hasonlította össze a francia és a magyar kastélyt a kormányfő. Megjegyezte, az előző kormányok kultuszminisztere, Hiller István helyesen ismerte fel, hogy a kastély rehabilitációján keresztül újra visszakanyarodhat a magyar kultúra az európai főáramba.

A miniszterelnök szerint az az ország, amely elfordul a múltjától, az a jövőjétől is eltaszítja magát, amelyik viszont nem herdálja el az örökséget, az erőssé és sikeressé is válik. A kormányfő leszögezte: ennek szellemében fogtak bele a gödöllői vagy a fertődi kastély rehabilitációjának támogatásába is. Orbán szólt arról is, hogy a nap folyamán a kabinet rendkívüli, kihelyezett ülést tart a helyszínen, ez pedig „egy plebejus kormány tisztelgése az arisztokrácia előtt”.

Zumbok Ferenc kormánybiztos a kormányfőt megelőzően elmondta, a fertődi Marionettszínház átadása egy lépés afelé, hogy Eszterháza újra Európa egyik kulturális központja legyen. – A színházat rettenetesen elhanyagolták, majd 300 éve nem szólt zene a zenekari árokból, hozzátéve: volt, hogy a színházban magtárt működtettek. A kormánybiztos kitért rá, a tervek szerint a jövőben Haydn kutatóközpontot is létrehoznak a kastélyban, sőt jövőre a magyar múzeumokból az Esterházyakhoz kapcsolódó műtárgyakat is visszaszerzik. A legfőbb cél, hogy az intézmény önellátó kulturális központ legyen.

Két ütemben, az Új Széchenyi Terv forrásaiból, több milliárd forint értékben valósult meg az ország legjelentősebb kastélyfejlesztése Fertődön. A projekt első ütemében megújultak a belső terek: a nyári ebédlő és a hűsölő, a zene- és néhány díszterem, valamint a kastélyépület homlokzatát és a díszudvart is rendbe hozták. Az építkezés első fele 2011 májusában fejeződött be. A rekonstrukció második szakaszában megújították többek között a kínailakk-kabinetet, befejezték a bábszínház helyreállítását, renoválták a narancsházat és átalakították a télikertet is. A most befejeződött harmadik szakaszt mintegy egymilliárd forintból finanszírozták, melynek köszönhetően megújult a kiskastély is.

 

A közel kétszázötven éves Esterházy-kastély évente csaknem 90 ezer látogatót vonz, az épületegyüttes állapota azonban nem tette lehetővé a látogatószám további növekedését. A kastély és környezete helyreállítása új munkahelyek létrehozását segíti elő, és megteremti a kulturális és turisztikai szempontból európai viszonylatban is kiemelkedő helyszínre és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkezők színvonalas fogadásának feltételeit.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Hatásvadász eszközök

Gyurcsányi elemek Karácsony belépőjében
Karácsony nemrég még azt állította, „egy porcikám sem kívánja” a miniszterelnök-jelöltséget.

Növekvő igény

Egyre többen férnek hozzá helyben a bölcsődei ellátáshoz
A bölcsődei reform során megjelentek a minibölcsődék, munkahelyi bölcsődék. Átlagosan munkanaponként tíz új férőhely létesült.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Gréczy Zsolt is nyomott egy kokit Karácsony fejére
Úgy érezte, közbe kell lépnie.

Poszt-trauma

Jakab Péter komolyan kezdhet félni
Már beindult a daráló.

Poszt-trauma

Beszéljünk az angolnyelv-tudásról!
A túloldali politikacsináló propagandistáknál személyfüggő a beszédkészség szükségessége.

Aktuális

Miért fontos, hogy felvegyük a második oltást is?
A szakemberek szerint súlyos következményei lehetnek, ha valaki elmulasztja.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előrebocsátom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!