Keresés
Magyar Nemzet
2019. november 14., csütörtök, Aliz napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/orban-egy-plebejus-kormany-tiszteleg-a-magyar-arisztokracia-elott-4099456/

Orbán: Egy plebejus kormány tiszteleg a magyar arisztokrácia előtt

A Fertődre kihelyezett kormányülés kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez "egy plebejus kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia teljesítménye előtt."

„Nekünk a 20. században hozzá kellett szoktatni magunkat az ollócsattogtatáshoz, mellyel elvágják hagyományaink fonalát” – mondta szerda délelőtt a fertődi kastély Marionettszínházának színpadán a miniszterelnök. Kitért rá, a kommunizmus átalakította a kastélyainkat, melyeket a magyar feudális elnyomás szimbólumaként állítottak be. „Ha a szocializmus szellemházait el tudjuk tüntetni, akkor sikerrel járhatunk” – tette hozzá. Ennek céljából zajlott le és zajlik most is a Millenáris, a Ludovika vagy a Várbazár felújítása. – A mamuszos múzeumlátogatások kora lejárt, vonzóvá kell tenni ezeket a tereket a turisták számára. Az idegenforgalom ezen kihívásait komolyan kell venni, ma már nem elég felújítani egy kastélyt, hanem vissza kell hozni a régi idők szellemét is – jegyezte meg a miniszterelnök.

– Kétszázötven évvel ezelőtt egy egyedülálló alkotás, egy művészeti központ született itt – mondta Orbán Viktor, aki szerint a kultúra mecénás nélkül olyan, mint a profi sport szponzor nélkül. Esterházy Miklós személyében azonban – folytatta a miniszterelnök – nagyszerű mecénása volt a kastélynak, melyet ugyanúgy, ahogy XIV. Lajos Versailles-t, úgy Fertődöt is a lápvilág helyén hozta létre. „Mindkét épület a barokk építészet remekműve és a korabeli kultúra fellegvára voltak” – hasonlította össze a francia és a magyar kastélyt a kormányfő. Megjegyezte, az előző kormányok kultuszminisztere, Hiller István helyesen ismerte fel, hogy a kastély rehabilitációján keresztül újra visszakanyarodhat a magyar kultúra az európai főáramba.

A miniszterelnök szerint az az ország, amely elfordul a múltjától, az a jövőjétől is eltaszítja magát, amelyik viszont nem herdálja el az örökséget, az erőssé és sikeressé is válik. A kormányfő leszögezte: ennek szellemében fogtak bele a gödöllői vagy a fertődi kastély rehabilitációjának támogatásába is. Orbán szólt arról is, hogy a nap folyamán a kabinet rendkívüli, kihelyezett ülést tart a helyszínen, ez pedig „egy plebejus kormány tisztelgése az arisztokrácia előtt”.

Zumbok Ferenc kormánybiztos a kormányfőt megelőzően elmondta, a fertődi Marionettszínház átadása egy lépés afelé, hogy Eszterháza újra Európa egyik kulturális központja legyen. – A színházat rettenetesen elhanyagolták, majd 300 éve nem szólt zene a zenekari árokból, hozzátéve: volt, hogy a színházban magtárt működtettek. A kormánybiztos kitért rá, a tervek szerint a jövőben Haydn kutatóközpontot is létrehoznak a kastélyban, sőt jövőre a magyar múzeumokból az Esterházyakhoz kapcsolódó műtárgyakat is visszaszerzik. A legfőbb cél, hogy az intézmény önellátó kulturális központ legyen.

Két ütemben, az Új Széchenyi Terv forrásaiból, több milliárd forint értékben valósult meg az ország legjelentősebb kastélyfejlesztése Fertődön. A projekt első ütemében megújultak a belső terek: a nyári ebédlő és a hűsölő, a zene- és néhány díszterem, valamint a kastélyépület homlokzatát és a díszudvart is rendbe hozták. Az építkezés első fele 2011 májusában fejeződött be. A rekonstrukció második szakaszában megújították többek között a kínailakk-kabinetet, befejezték a bábszínház helyreállítását, renoválták a narancsházat és átalakították a télikertet is. A most befejeződött harmadik szakaszt mintegy egymilliárd forintból finanszírozták, melynek köszönhetően megújult a kiskastély is.

 

A közel kétszázötven éves Esterházy-kastély évente csaknem 90 ezer látogatót vonz, az épületegyüttes állapota azonban nem tette lehetővé a látogatószám további növekedését. A kastély és környezete helyreállítása új munkahelyek létrehozását segíti elő, és megteremti a kulturális és turisztikai szempontból európai viszonylatban is kiemelkedő helyszínre és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkezők színvonalas fogadásának feltételeit.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Donald Trump a Fehér Házban fogadta Recep Tayyip Erdoğant
Az amerikai elnök régi jó barátjának nevezte a török államfőt és hangsúlyozta azt is, hogy a Szíriában lévő amerikai haderő biztosította az olajmezők biztonságát.

Poszt-trauma

Karácsonyt a szakma cseppet sem érdekli?
Miért ellensége a Liget-projekt a regnáló balliberális főpolgármesternek?

Poszt-trauma

Csupa nagybetűkkel, hogy Gyurcsányék is értsék
NINCS KÓRHÁZI LÉTSZÁMSTOP.

Poszt-trauma

Örök élet és ingyen sör jöhet a Ferencvárosban
Robbanhat a poénbomba.

Poszt-trauma

Dániának elege lett
Amit szabad Jupiternek...

Főváros

Karácsony mérlege: öt ígéretből nulla
Karácsony Gergely egy hónapja, a választás előtti napon öt olyan vállalást tett, amelyet ígérete szerint hivatalba lépése első napján teljesíteni fog.

Szép új vidék

Osztogat és tisztogat az ellenzék
Amint az október 13-i önkormányzati választáson a balliberális pártok megszerezték egy-egy nagyváros vezetését, szinte azonnal megkezdték a tisztségek, a jól fizető pozíciók elosztását.

Aktuális

Újabb lendületet kapott ősszel az építőipar
Szeptemberben ismét kimagasló volt az építőipar termelése, éves alapon csaknem 18 százalékkal nagyobb, mint 2018 kilencedik hónapjában.

Fricz Tamás blogja

Borkai – még egyszer és utoljára
Borkai Zsolt néhány nappal ezelőtt – Fidesz-tagsága után – lemondott a polgármesteri pozíciójáról is. Engedjék meg nekem, kedves olvasók, hogy ezúttal nagyon röviden reagáljak erre.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …