Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 2., hétfő, Lehel napja
HÍR TV - NAPRÓL NAPRAVitatható jelöltet támogat a DK.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/tesztagyartot-vett-meszaros-lorinc-uzlettarsa-3873867/

Tésztagyártót vett Mészáros Lőrinc üzlettársa

Két héttel az új tiszakécskei üzem átadása előtt vásárolta be magát a cégbe Szíjj László. Milliárdos nagyságrendű lehet a befektetés.

Belép a tésztaiparba és a logisztikai ágazatba is Mészáros Lőrinc állandó üzlettársa, Szíjj László. Az elmúlt évek építőipari közbeszerzésein kiemelkedően jól teljesítő Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa (egészen pontosan Szőke Tisza Invest Kft. nevű cége) a Balogh Tészta Zrt.-ben, illetve a Balogh Logisztikai Kft.-ben szerez részesedést. Az ügyletre ugyan a Gazdasági Versenyhivatalnak még rá kell bólintania, ám első ránézésre meglepő volna, ha a hatóság akadályt gördítene a tranzakció útjába.

A Balogh Tészta Zrt. látszik nagyobb falatnak: a családi üzletként indult, közel két és fél évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás mára az egyik legnagyobb hazai tésztagyártóvá nőtte ki magát. Tavaly a társaság egyetlen tulajdonosa és vezetője, Balogh László a Napi.hu-nak azt mondta, 2016-ban 9000, idén pedig 10 ezer tonnánál is több tésztát gyárthatnak és értékesíthetnek. Ez 1,3 milliárd forintos éves árbevételt és 200 milliós adózott nyereséget hozott.

Eredetileg Jászkarajenőről indult a Balogh Tészta (a vállalat székhelye jelenleg is itt van), ma már azonban a Duna Aszfalt városában, Tiszakécskén is működik egy gyáruk. Utóbbi hivatalos átadóünnepsége épp két hét múlva lesz, igaz a termelés már február óta zajlik az egységben. A cégvezető korábban azt mondta, hogy az új egység naponta 55 ezer kiló száraztésztát tud majd előállítani, azaz ezzel másfél-kétszeresére nőtt a vállalat termelőkapacitása.

Lapunknak sikerült elérnie a társaság tulajdonosát, aki elárulta, több mint tíz éve ismeri Szíjj Lászlót, ezért döntött úgy, hogy őt vonja be az üzletbe. A Mészáros Lőrinccel is rendszeresen üzletelő vállalkozó tőkeemeléssel száll be a cégbe, amelyben a tranzakció lezárulta után 50 százalékos tulajdonhányada lesz. Balogh László úgy fogalmazott: fölmérték a vállalat eddigi tőkéjét, és ennek megfelelően határozták meg, mennyit kell betennie a Szőke Tisza Invest Kft.-nek. Bár az alapító pontos összeget nem említett, milliárdos tételről lehet szó, hiszen a Balogh Tészta Zrt. saját tőkéje tavaly év végén megközelítette az 1,4 milliárd forintot.

A Szőke Tisza Invest Kft.-nek egész biztosan nincs ennyi saját forrása: a cég tavaly 31 millió forintos árbevétel mellett bő 29 milliós veszteséget könyvelt el, ami saját tőkéjét is negatív tartományba tolta. Ennek ellenére valószínűleg nem kell attól tartani, hogy Szíjj Lászlóék nem tudják majd teljesíteni a vállalt tőkeemelést. A tiszakécskei üzletember másik cége, az állami megrendelésekkel kitömött Duna Aszfalt Kft. ugyanis csak az elmúlt három évben több mint 17 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki.

Visszakanyarodva a Balogh Tésztához, a cég a frissen érkező pénzt a tiszakécskei telephely további fejlesztésére szánja, de – mint erről a tulajdonos lapunknak beszámolt – nem feltétlenül a tésztagyártást bővítenék. Balogh László részleteket most nem árult el, de korábban már beszélt hosszabb távú terveiről. Tavaly egy interjúban azt mondta: a 85 ezer négyzetméteres telephelyen a gyár mellett még 2017-ben szeretnének fölépíteni egy olasz éttermet, illetve egy 13 szobás hotelt, toszkán udvarház stílusban. Később ökológiai műveléssel egy kécskei rózsabarackost is telepítenének ide, illetve szerepel az elképzelések között egy ökológiai kertészet is.

Az érkező tulajdonos az elmúlt hetekben elég aktív volt: a múlt héten derült ki, hogy a Duna Aszfalton keresztül megvásárolja az ország egyik legeredményesebb klubcsapatát, a Telekom Veszprémet, egészen pontosan a kézilabdacsapatot üzemeltető Veszprém Handball Team Zrt.-t (VHT) is. Lapunk számolt be róla, hogy ez utóbbi tranzakció 600 millió forintjába kerülhetett a tiszakécskei cégnek, nagyjából ekkora összegű tartozást halmozott föl ugyanis a VHT a helyi önkormányzat egyik vállalatával szemben.

A 2009-es alapítású, szintén jászkarajenői Balogh Logisztikai Kft. jóval kisebb cég, mint a tésztagyártó, az elmúlt években rendre 80-90 millió forintos árbevételt és néhány milliós nyereséget ért el. Saját tőkéje azonban ennek a vállalatnak is 100 millió forint fölötti, így ha ugyanaz a modell, mint a Balogh Tészta esetében, akkor ilyen nagyságrendű összeggel szállhat be Szíjj László.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

A bukás

Szennyesei árulták el Oszama bin Ládent
A 9/11-es támadások után a terroristavezér és családja a pakisztáni Abbottábád városában, egy lakóházban húzta meg magát.

Interjú

„Önök a baloldali identitáskép ellentétei”
Andreas Rödder német történész szerint a média ma Helmut Kohlt is ízekre szedné.
Péni ezt elpuskázta, Sidi szelleme kísértett Tokióban
Sportlövésztben átok ül rajtunk az olimpiákon, Tokióban is érem nélkül maradt válogatottunk.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Aktuális

Nerea Pena: Sajnálom, de most nem a magyaroknak szurkolok
Jöhet a sorsdöntő találkozó, a magyar női kézilabda-válogatott Svédországgal játszik a továbbjutásért.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!