Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 18., kedd, Bernadett napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/titokzatos-vizsgalat-titokzatos-halaleset-3944628/

Titokzatos vizsgálat, titokzatos haláleset

Hiába vásárolta meg az állam hosszas nyomásgyakorlás után, 2014 végén a Welt 2000 Kft.-t.

Hiába vásárolta meg az állam hosszas nyomásgyakorlás után, 2014 végén a Welt 2000 Kft.-t, a cég működése kapcsán még korábban indult büntetőeljárás a mai napig folyamatban van – értesült a Magyar Nemzet. Pedig a nyomozás, a házkutatások és a hatósági erődemonstráció korabeli sajtóhírek szerint éppen azt a célt szolgálta, hogy a tulajdonosoktól „kicsikarják” az adásvételt. Mivel a cég ma már – Új Világ Nonprofit Kft. néven – az állam tulajdonában van, kérdéses, mit vizsgálnak még mindig. Megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal semmilyen információt nem volt hajlandó elárulni a büntetőeljárásról. A nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina pedig annyit közölt, adócsalás miatt vizsgálódik az adóhivatal bűnügyi főigazgatósága. Hozzátette: a nyomozás határideje június 13., ám ez indokolt esetben meghosszabbítható.

Mint ismeretes, a Welt 2000 Kft. készítette a magyar uniós csatlakozásra azt a szoftvert, amelyen keresztül a Brüsszelből érkező pénzek kifizetését és a teljes pályázati rendszert működtetik. A rendszer évente csaknem ezermilliárd forintnyi beérkező forrás adminisztrációját végzi. A cég 2003-ban olyan szerződést kötött az akkori kormánnyal, aminek alapján a program forráskódja a Welt tulajdona maradt, így minden új pályázathoz, módosításhoz a kft.-t kellett megbízni a frissítéssel. Cserébe az állam jelentős összeget fizetett minden évben. Az Orbán-kormány eldöntötte, hogy megszerzi a céget, és vele együtt a szoftver forráskódját, ám a tulajdonosok ennek egy ideig ellenálltak. Hogy nyomatékosítsák szándékukat, 2013 decemberében az adóhivatal fegyveres nyomozói szállták meg a cég székházát, és a tulajdonosok lakásaiban is házkutatást tartottak.

A nyomásgyakorlás végül célt ért: 2014 márciusában a tulajdonosok beadták a derekukat, ám az adásvétel aláírásának másnapján váratlanul elhunyt Komáromi András, aki a jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR szoftvernek. Komáromi nem szenvedett semmilyen betegségben, 47 éves volt. Közeli barátai szerint nagyon megviselte az a nyomás, amit az állam gyakorolt az eladás érdekében. Halála miatt már nem tudott aláírni egy okiratot, amely az adásvételhez nélkülözhetetlen lett volna, így végül csak 2014 novemberében véglegesíthette a megállapodást az állam és Komáromi özvegye. Információink szerint a vételár nem érte el a 800 millió forintot. A Miniszterelnökség lapunkkal azt közölte: a cég működésére az állam évente átlagosan kétmilliárd forintot ad.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megvonják a támogatást
Érd ellenzéki polgármestere szombaton bejelentette, hogy a város a jövőben az eddigi formájában nem kívánja finanszírozni az NB I-ben jelenleg ötödik női kézilabdacsapatot.

Forgalom

Újabb autópálya éri el az országhatárt
Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat.

Ennyi volt

Véget ért az ellenzéki összefogás
Az önkormányzati választásokra alakult, ernyőszervezetnek szánt, hivatalosan civil szervezet taglétszáma a törvényben előírt szám alá csökkent.

Aktuális

Amerikai gyámság a bolgár demokrácia felett
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma beutazási tilalmat rendelt el nemrégiben a bolgár Andon Mitalov és családtagjai ellen.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nem csak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!