Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 21., péntek, Eleonóra napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/kisebb-afat-var-a-zoldsegagazat-is-3970991/

Kisebb áfát vár a zöldségágazat is

Itt a becslések szerint átlagosan 40 százalék körül van a feketegazdaság aránya.

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését minden szakmai szervezet támogatja. Egyelőre úgy néz ki, a sertéstőkehúsok után a tejtermékek következnek, hamarosan ott is 27-ről 5 százalékra csökkenhet az áfa. A legfertőzöttebb terület a legtöbb érintett szerint azonban nem a sertéshúsé és nem is tejé, hanem a zöldség-gyümölcsé. Itt becslések szerint átlagosan 40 százalék körül van a feketegazdaság aránya. Ez mintegy 60-70 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek.

– A legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések működése veszélybe került. A tejágazathoz hasonlóan itt is körhintacsalásról beszélhetünk. Sokan számla nélkül vásárolják fel a termékeket, amit aztán viszont számlával adnak el akár közvetlenül gyári felhasználásra. Ráadásul sok esetben még vissza is igénylik az áfát ezek után – mondta lapunknak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Csizmadia György szerint a másik komoly ágazati probléma, hogy a nagybani piacokra rengeteg olyan külföldi áru jött be régebben, ami után senki sem fizette meg az áfát. Ezen valamelyest javított az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer), de ez csak az import helyzetén javított. Mint mondta, a belföldi rendszer miatt valóban az egyik legfertőzöttebb ágazatról van szó, ezen sokat segítene az áfacsökkentés. Öt százalékkal szerinte már nem lenne értelme a trükközésnek. Mint mondta, szervezetük két éve tanulmányt küldött a lehetőségekről a szakminisztériumnak, azóta várják a számukra kedvező döntést.

Az elmúlt néhány hétben minden említett ágazati szereplő nyilatkozott már a témában. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke nemrég arról beszélt, hogy sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat. A Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor szerint a tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az uht-tejjel valósul meg a legnagyobb mértékű áfacsalás. Egyelőre úgy néz ki, ebben az ágazatban csökkenhet legközelebb az áfa.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára két nappal ezelőtt beszélt arról, hogy az áfacsökkentés előtt megvizsgálták, melyik intézkedés szolgálja jobban a magyar gazdaság kifehérítését, és arra jutottak, hogy a sertéságazat volt leginkább érintett az áfacsalásokban. Mint mondta, 30 százalék körülire becsülték a feketegazdaság mértékét.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Csúcsra értek az építkezések Magyarország és Szlovákia között
Ráadásul Magyarország és Szlovákia közötti energiarendszer összekötésével hazánk energiaellátása biztonságban van – vélekedett Szijjártó Péter.

Poszt-trauma

Az orwelli idők megérkeztek, készüljünk a bozótharcra!
Hogy ki a soron következő, és mikor vágják el a torkát, az szinte mindegy is.

Poszt-trauma

Greta, hol vagy?
A migránsok iszonyatos környezetszennyezése jól láthatóan csak a helyieket zavarja.

Poszt-trauma

Könnyű pénz, csak gyűlölni kell
Na meg Orbánozni.

Poszt-trauma

Kovács László nekiugrott a nagyváradi magyaroknak – Hallgassa meg!
Nem volna itt az ideje visszavonulni?

ZAVAROS PÉNZÜGYEK

Parlamenti vizsgálat indulhat Gyurcsány ellen
Még a héten kezdeményezi Gyurcsány Ferenccel szemben a vagyon­nyilatkozat-tételi eljárást a mentelmi bizottságnál Hollik István – értesült a Magyar Nemzet.

EMELKEDŐ KAMATSZINT

Az MNB már lépett
Az eurózóna jegybankjának vizsgálatával egy időben a Magyar Nemzeti Bank is megkezdte a nem konvencionális eszközök leépítésével a bankközi kamatszint emelését.

Aktuális

Kovács Zoltán: Ügyvédek közreműködésével próbálnak milliókhoz jutni illegális bevándorlók
Beláthatatlan következményei lennének az illegális bevándorlók kártérítésének – mondta a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!