Keresés
Magyar Nemzet
2020. április 6., hétfő, Vilmos, Bíborka napja
HÍR TV - Civil kör:Balliberális össztűz
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/kisebb-afat-var-a-zoldsegagazat-is-3970991/

Kisebb áfát vár a zöldségágazat is

Itt a becslések szerint átlagosan 40 százalék körül van a feketegazdaság aránya.

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését minden szakmai szervezet támogatja. Egyelőre úgy néz ki, a sertéstőkehúsok után a tejtermékek következnek, hamarosan ott is 27-ről 5 százalékra csökkenhet az áfa. A legfertőzöttebb terület a legtöbb érintett szerint azonban nem a sertéshúsé és nem is tejé, hanem a zöldség-gyümölcsé. Itt becslések szerint átlagosan 40 százalék körül van a feketegazdaság aránya. Ez mintegy 60-70 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek.

– A legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések működése veszélybe került. A tejágazathoz hasonlóan itt is körhintacsalásról beszélhetünk. Sokan számla nélkül vásárolják fel a termékeket, amit aztán viszont számlával adnak el akár közvetlenül gyári felhasználásra. Ráadásul sok esetben még vissza is igénylik az áfát ezek után – mondta lapunknak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Csizmadia György szerint a másik komoly ágazati probléma, hogy a nagybani piacokra rengeteg olyan külföldi áru jött be régebben, ami után senki sem fizette meg az áfát. Ezen valamelyest javított az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer), de ez csak az import helyzetén javított. Mint mondta, a belföldi rendszer miatt valóban az egyik legfertőzöttebb ágazatról van szó, ezen sokat segítene az áfacsökkentés. Öt százalékkal szerinte már nem lenne értelme a trükközésnek. Mint mondta, szervezetük két éve tanulmányt küldött a lehetőségekről a szakminisztériumnak, azóta várják a számukra kedvező döntést.

Az elmúlt néhány hétben minden említett ágazati szereplő nyilatkozott már a témában. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke nemrég arról beszélt, hogy sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat. A Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor szerint a tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az uht-tejjel valósul meg a legnagyobb mértékű áfacsalás. Egyelőre úgy néz ki, ebben az ágazatban csökkenhet legközelebb az áfa.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára két nappal ezelőtt beszélt arról, hogy az áfacsökkentés előtt megvizsgálták, melyik intézkedés szolgálja jobban a magyar gazdaság kifehérítését, és arra jutottak, hogy a sertéságazat volt leginkább érintett az áfacsalásokban. Mint mondta, 30 százalék körülire becsülték a feketegazdaság mértékét.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Figyelem és fegyelem!

Nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban berobban a járvány
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a fertőzést, ezzel 733 főre nőtt a betegek száma.

Logikus döntés

Orbán Viktor: Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás
Fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját – fogalmazott a miniszterelnök.

Kiemelt

Nemzeti egység van a kormány mögött
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az ellenzéki választók többsége ezúttal ellenzékellenes.

Poszt-trauma

A Karácsony-féle demokrácia
Szokás szerint bort iszik és vizet prédikál.

Poszt-trauma

Gyurcsányhausen báró most rendesen odapörkölt a kormánynak
Bejelentésétől a fal adja a másikat.

Poszt-trauma

A titokzatos fénykép rejtélye
Kincs, ami van.

Poszt-trauma

Rettegj, 444! A svéd orvosok már maszkot sem kapnak!
Nyugodtan kiálthatnának akár diktatúrát is.

Aktuális

A globalizáció vétke a védőeszköz hiánya
A koronavírus-járvány miatt az egész világon komoly hiány van az egészségügyi védőfelszerelésekből.

Fricz Tamás blogja

Aguilar, LIBE-bizottsági elnök úr, fejezze be!
A világválság tetőpontjához közeledve a LIBE-bizottság elnöke aggódott egy nagyot a magyar demokráciáért.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!