Keresés
Magyar Nemzet
2019. július 20., szombat, Illés napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/meg-akkor-is-evi-300-milliot-kap-a-rogant-repteto-ceg-ha-nem-szallnak-fel-a-gepei-3847567/

Még akkor is évi 300 milliót kap a Rogánt reptető cég, ha nem szállnak fel a gépei

Jókora összeget fizet „rendelkezésre állásért” az Országos Vérellátó Szolgálat a Fly-Coopnak.

Évi 300 millió forintot kap a propagandaminisztert helikoptereztető cég, még akkor is, ha nem szállnak fel a kadarkúti repülőtérre bejegyzett Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft. gépei – írja a Népszava. 

A lap szerint a szerződést a Fly-Cooppal az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kötötte, ám az eddig nem került nyilvánosságra, hogy a Fly-Coop valójában az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) teljesít, és az állami szervezet havonta 25 millió forintot fizet a cégnek rendelkezésre állási díjként.

Az átalánydíjat akkor is megkapja a Fly-Coop, ha a gépei egy percet sem töltenek a levegőben. Ha a kft. feladatot is kap, akkor óradíjat számlázhat a fuvarozás időtartamára: a tender szerint a társaságnak 200 órát kell teljesítenie évente.

A Népszava szerint a Fly-Coop havi átalánydíja már csak azért is figyelemre méltó, mert az OVSZ-nél 2018-ig nem volt szükség rendelkezésre állásra, anélkül is meg tudták oldani a sürgős légi szállításokat. A lap úgy tudja, tíz év alatt egy szervdonoráció maradt el szállítási gondok miatt.

A Népszava emlékeztet, hogy a Fly-Coop tavaly decemberben elnyerte az ÁEEK 571 millió forintos tenderét. Ez alapján vállalta: folyamatosan rendelkezésre áll majd két olyan repülőgép, amely két órán belül fel tud szállni, hogy donorszervet, orvoscsoportot szállítson.

A Fly-Coop megbízásánál érdemes kitérni arra is: míg a szállítási díjat az OVSZ-en átfutva az ÁEEK fizeti ki, a rendelkezésre állást a vérellátó szolgálat a saját költségvetéséből biztosítja. Nem lenne rá fedezete, ha a kormány ki nem bocsátja 1087-es számú határozatát, amelyben egyszeri 415 millió forintos átcsoportosítást engedélyezett az OVSZ számára „transzplantációs műtétekhez szükséges donorszerv szállításának biztosítására”.

A Fly-Coop az a cég, amelyik 2016-ban Rogán Antalt, feleségét és gyermeküket helikopterrel szállította egy nyírségi lakodalomra. Rogán először letagadta a helikopteres túrát, majd amikor fotók igazolták azt, akkor az volt a magyarázat: a felesége cége barterezte az utat  – az ügyet az azóta bezáratott Népszabadság tárta fel. 2017-ben azonban már Andy Vajna és Habony Árpád is a Fly-Coop helikopterével repült. Orbán Viktor informális tanácsadója 2017 júniusában a sajtó elől a cég helikopterével menekült el Makaóról hazatérve.

Andy Vajna negyedik házassági évfordulójuk alkalmából vitte el helikopterrel repülni Vajna Tímeát. Erről bővebben itt olvashat:

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Árulókból hősök
Az új védelmi miniszter asszony, Annegret Kramp-Karrenbauer első hangsúlyos politikai megszólalását ma, az 1944. jú­lius 20-án Hitler ellen elkövetett bombamerénylet 75. évfordulóján tartja.

Poszt-trauma

Kilövési engedély Kolinda Grabar-Kitarovićra?
A balliberális sajtó céltábláján a horvát elnök.

Poszt-trauma

Méretes pofont kapott Gyurcsány Ferenc
Egy csapásra atomjaira hullott a teória.

Poszt-trauma

Vona csak leépül szép csendben
Rajzfigurákkal beszélget a „törzsi háborúkról”.

Poszt-trauma

Már megint a keresztekkel van a baj
Ezúttal a német rendőrségnek.

Még 12 évig törlesztünk

Óránként négyezer autó zúdul az M7-esre hétvégén
Szinte nincs nyári hétvége balatoni óriásdugók nélkül, ám az M7-es sztráda bővítése jelenleg nincs napirenden. A legzsúfoltabb időszakban megnyithatják a leállósávot is a forgalom előtt.

Elvándorlás helyett visszavándorlás

Folyamatosan javul az életminőség
Az elvándorlási trendek megfordulása mögött húzódó okok egyike lehet, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt az emberek úgynevezett szubjektív jólléte.

Aktuális

Halálfejes lobogó
Mi lehet a megoldás a kalózkodás nyugat-afrikai leküzdésére? Az összefogás, amelyből a jelek szerint igen nagy a hiány.

Fricz Tamás blogja

Novak Djokovics, a lenézett „kelet-európai” teniszbajnok
Boris Becker nem bírta tovább, és a vasárnapi wimbledoni férfi egyes döntő után a BBC-ben beszólt a közönségnek.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.