Eleonóra 2024. február 21.
logo

Lomnici Zoltán az Európai Bíróság elnökével tárgyalt

MNO
2007.10.29. 10:02

Többek között a magyar bírósági reform tízéves tapasztalatairól, a Legfelsőbb Bíróság (LB) működéséről és az Európai Bíróság, valamint a nemzeti bíróságok kapcsolatáról tárgyalt hétfőn Lomnici Zoltán, az LB elnöke a háromnapos látogatásra Magyarországra érkezett Vasziliosz Szkurisszal, az Európai Bíróság elnökével.

Lomnici Zoltán korábban elmondta: az Európai Bíróság elnökével érkezett 17 tagú delegációhoz hasonló szintű és létszámú képviselet még nem járt Magyarországon az unió legfőbb igazságszolgáltatási szervétől.

Az LB hétfői közleménye szerint a bírókból és főtanácsnokokból álló delegáció, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság tagjainak részvételével hétfőn konferenciát tartottak, amelynek központjában a pénzügyi bíráskodás állt. A konferencián szó esett arról, hogy az Európai Unió bővítését követően az új tagállamok közül a magyar bíróságoktól érkezett a legtöbb előzetes döntéshozatali megkeresés. Az egyik ilyen volt az LB és a Zala Megyei Bíróság által feltett kérdés a helyi iparűzési adó tekintetében.

Az Európai Bíróság október 11-én hozott döntést ebben az ügyben, és megállapította, hogy nem forgalmi jellegű adóról van szó, használata tehát összeegyeztethető az érintett uniós jogszabállyal, amely egyetlen áfajellegű adó kirovását teszi lehetővé a tagországoknak.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.