Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szocialista korrupció: első fokon két év Kaszabnak

Részletes beismerő vallomása után tárgyalás nélkül ítélte el a Fővárosi Bíróság Kaszab Csabát. A korrupcióval gyanúsított egykori kőbányai szocialista alpolgármestert vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében bűnösnek mondta ki a Fővárosi Bíróság.

MNO
2007. 11. 15. 8:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon két év letöltendő börtönre ítélte Kaszab Csabát a Fővárosi Bíróság, illetve négy évre nem jogerősen eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság több mint 4 millió forint megfizetésére is kötelezte a politikust.

Mint ismert, egy szocialistákhoz közel álló vállalkozó feljelentése alapján 2005-ben vesztegetés, hivatali hatalommal való visszaélés és 17 millió forint kenőpénz átvételének gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség Kaszab Csaba szocialista alpolgármester ellen. Kaszab Csaba, Andó Sándor és Novák Gyula (az MSZP kőbányai szervezetének elnöke) már több korrupciógyanús ügy főszereplői voltak. (Az Állami Számvevőszék 500 millió forintos kárt állapított meg a Kőbányai Vagyonkezelő Rt.-nél, 3 milliárd forinttal ragadt be átmenetileg az önkormányzat a K&H–Kulcsár Attila-ügyben, stb.)

Novák és Kaszab fő szervezői voltak a kőbányai fiktív tagtoborzásnak, és ezzel sikerült átvenniük a hatalmat a X. kerületben. A sajtóban is megjelent hírek szerint úgy duzzadt 1500 főre a kerületi MSZP taglétszáma, hogy a kőbányai önkormányzat által megbízott vállalkozóknak nemcsak pénzt kellett visszafizetniük az illetékeseknek, de még a munkásaikat is be kellett léptetni papíron a megfelelő szocialista alapszervezetbe, akik nevében azután Kaszabék elvárásai szerint szavaztak és szavaznak a mai napig – számolt be korábban Weeber Tibor és Révész Máriusz kőbányai fideszes politikusok sajtóközleménye.

Az ügy előzménye, hogy két éve, szeptember végén házkutatást tartottak a kőbányai polgármesteri hivatalban, s a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal iratokat foglalt le. Az egyik internetes portál akkor azt írta, hogy az ügy hátterében fiktív épületfelújítások álltak, és az el nem végzett munkák után számlákat fizettek ki. Kőbánya korábbi alpolgármesterét még szeptember 20-án elsőfokú, nem jogerős döntésében mondta ki bűnösnek a Fővárosi Bíróság. A testület két év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, és egyben 4,43 millió forint vagyoni előny megfizetésére kötelezte.

A vesztegetés miatt első fokon két évre ítélt, MSZP-s Kaszab Csaba kőbányai szocialista politikushoz köthető gyanús helyi tagfelvételek miatt ugyan már 2003-ban elrendeltek vizsgálatot a szocialisták, de ezt éppen maga az érintett végeztethette el. A szocialista pártvezetés tudott az elítélt kőbányai képviselő ügyeiről, mégsem tettek semmit – állítják az MSZP helyi szervezetének egykori tagjai, és ezt látszik igazolni egy lapunk birtokába került dokumentum is.

(MNO/hírTV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.