Csonka sem vonult be a börtönbe

Újabb börtönbüntetésre ítélt volt szocialista politikus mulasztotta el a bevonulást: Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársa, Kabai Károly után Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető korábbi kampányfőnöke, Csonka Gábor sem jelent meg az előírt időpontban, szerdán a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben. A bíróság várhatóan elővezetési parancsot ad ki ellene.

Magyar Nemzet
2007. 12. 21. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt hajlandó bevonulni a megadott határidőben a börtönbe Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető korábbi kampányfőnöke, Csonka Gábor, akit vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt jogerősen három év börtönbüntetésre ítéltek, amiért ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában. A Fővárosi Bíróság (FB) sajtóosztályán lapunknak elmondták: az elítélt az előírt szerdai napon nem jelentkezett a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben, ezért a bíróság büntetés-végrehajtási csoportja megteszi a törvényben előírt és szükséges lépéseket, hogy Csonka Gábor megkezdje büntetése letöltését. (Ez feltehetően elővezetési parancs, majd ennek sikertelensége esetén körözés kiadását jelenti.) Az FB tájékoztatásával egybehangzóan a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) is megerősítették, hogy az elítélt tegnap délutánig nem vonult be a börtönbe.

Csonka Gábor az igazságügyi orvos szakértő jelentése szerint olyan „pszichés megbetegedésben” szenved, amely az „életét potenciálisan veszélyezteti”. Erre hivatkozva Csonka már kétszer kapott halasztást büntetése megkezdésére, de a harmadik kérelmét a napokban első fokon elutasította az FB. A határozat ellen egyelőre nem fellebbezett Csonka, de ha ezt megtenné, az sem lenne halasztó hatályú.

Csonka Gábor esete nem egyedi: egy másik volt szocialista politikus, Kabai Károly is hónapokig szabotálta a jogerős bírósági ítélet végrehajtását, és nem vonult be a börtönbe. Kabai, aki Veres János pénzügyminiszter korábbi üzlettársa, illetve Nyírbogát szocialista alpolgármestere volt, csupán hét hónappal az ítélet után, novemberben kezdte meg börtönbüntetése letöltését.

Pilhál Tamás

(Részletek a Magyar Nemzet 2007. december 21-i számában)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.