Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A kirendelt ügyvédeket bírálja a Helsinki Bizottság

A kirendelt ügyvédek sokszor csak akkor törődnek a vádlottal, ha az külön fizet nekik, egyébként gyakran még a tárgyalásokra sem mennek el. Ezt a Magyar Helsinki Bizottság vizsgálata állapította meg. A szervezet szerint át kellene alakítani a jelenlegi rendszert.

MNO
2008. 01. 02. 18:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védelem joga mindenkit megillet, aki nem tud magának ügyvédet fogadni, kirendelnek hozzá egyet. A Helsinki Bizottság vizsgálata szerint sokszor az a rendőr választja ki, hogy ki legyen az ügyvéd, aki a nyomozást vezeti, így a vádlott nem bízik meg védőjében. Nyugat- Európában az ügyvédi szakma felügyeli ezt a tevékenységet, nálunk azonban nincs gazdája.

Az ügyvédi kamarák most is szankcionálhatnák azokat, akik nem megfelelően látják el munkájukat, Horváth Balázs Magyar Helsinki Bizottság jogásza szerint azonban erre nemigen van példa. Az igazsághoz hozzátarozik az is, hogy az ügyvédek három-négyszer kevesebb óradíjért dolgoznak kirendelt védőként, mint egyéb esetben.

(dunatv.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.