időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Tömegessé válhat hazánkban az időskori szegénység

MNO
2008.09.22. 05:48

Néhány évtizeden belül tömegessé válhat az időskori szegénység, mert a jelenleg munkavállalói korúak közül sokan nem szerzik meg a nyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati időt – olvasható a szociális védelemről szóló nemzeti stratégia jelentésében, melyből az egyik napilap idéz hétfői számában.

A becslések szerint 2030 körül mintegy félmillióan szorulhatnak ki a nyugdíjrendszerből, ez pedig megterheli majd a szociális ellátórendszert is.

Jelenleg 100 aktív befizetéséből 76 nyugdíjat finanszíroznak, ez utóbbi 2030-ra 85-re, 2050-re pedig 103-ra emelkedik, ha a rendszeren addig nem változtatnak.

A jelentés készítői arra figyelmeztetnek, hogy ez a helyzet vagy jelentős járulékemelést igényel, vagy folyamatosan növekvő hiányt indukál.

A Népszava emlékeztet arra, hogy az elkerülhetetlen reform kidolgozását a kabinet a Nyugdíj és Időskor Kerekasztalra bízta; a részletes hatáselemzés az év végére várható.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.