időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Kvóta: cigányokkal töltené fel a közigazgatást a kormány

MNO
2009.02.25. 11:33

Új esélyegyenlőségi program elindítását tervezi az MSZP, amely kvóta alapján határozná meg a közigazgatásban dolgozók létszámát – mondta el Teleki László romaügyi miniszteri megbízott a köztelevízió reggeli műsorában. A politikus elmondta: ez nem jelenti azt, hogy azért bocsátanak el dolgozókat, hogy a helyükre romákat vegyenek fel.

Közel egy éve létezik az a munkacsoport, amelynek feladata a különböző tárcák közötti programok koordinálása – mondta Teleki a közszolgálati televízió reggeli műsorában, aki elismerte, látszólag valóban nem túl nagy sikerrel teszik ezt. A miniszteri megbízott szerint az oktatás területén például értek el eredményeket: „Jelen pillanatban mintegy 10-14 ezer felsőfokú végzettségű roma származású fiatal van, aki elvégezte ezt az intézményrendszert” – állította Teleki, de azt is hozzátette, mindössze két százaléknak sikerült közülük elhelyezkednie, ezért egy új esélyegyenlőségi program elindítását tervezi az MSZP, amely kvótaalapon határozná meg a közigazgatásban dolgozók létszámát.

A szocialista politikus szerint ez nem azt jelenti majd, hogy valakit is elküldenének a közszférából azért, hogy cigányokat vegyenek föl a helyükre: a kvóta alapján betöltött helyek száma a miniszteri megbízott szerint csak halálozáskor vagy nyugdíjazás esetében lépne működésbe. A szakemberek jelenleg is vizsgálják a tervezett szabályozás alkotmányosságát, valamint azt is, hogy adatvédelmi szempontból is megfelelő lehet-e ez a szabályozás, amelyben egy adatbázis létrehozását is tervezik.

Az alacsonyabb iskolai végzettséggel bíró cigányok elhelyezkedését az Út a munkához programban látja Teleki, aki szerint az így munkába álló 60-70 ezer ember közül nem mondható meg előre, hány lesz roma származású.

Teleki kezdeményezte a fideszes Varga Józseffel történő, cigány politikusok közötti egyeztetést, valamint Herényi Károllyal és Fodor Gáborral is beszélt.

A romaügyi miniszteri megbízott szerdán és csütörtökön tovább kívánja folytatni a történelmi egyházakkal megkezdett egyeztetéseket, mert fontosnak tartja a társadalmi béke fontossága miatt, hogy fölszólaljanak a kialakult helyzet közös kezelése érdekében.

Az integrált oktatással kapcsolatban fölmerült kérdésekről Teleki azt mondta, mindkét oktatási formát ki kell próbálni, hiszen a Gandhi gimnázium esetében bebizonyosodott: ha minőségi oktatás van, és minőségi pedagógusok tanítanak, akkor nem szegregál az elkülönített oktatás – viszont ha nem minőségi az oktatás, akkor „persze hogy szegregál”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.