időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Szabó: Ne csak papíron legyenek egyenlők az esélyek!

MNO
2009.02.18. 14:18

A fogyatékossággal élő emberek számára biztosítani kell, hogy másokkal egyenlő eséllyel férjenek hozzá a közszolgáltatásokhoz. Ez a közszolgáltatások teljeskörű akadálymentesítését, vagyis a fizikai, az információs és a kommunikációs akadályok teljes lebontását jelenti – figyelmeztet egy vizsgálati jelentésében az állampolgári jogok biztosa.

Szabó Máté egy beadványból értesült, hogy egyes közüzemi szolgáltatók csak akkor hajlandók elfogadni az ügyfél telefonos bejelentését, ha megadja az ügyfélszámát. Mivel azonban a panaszos rosszul lát és nem tudja leolvasni a számláján szereplő ügyfélszámot, elesik a telefonos ügyintézés lehetőségétől. A fogyatékos személyek jogait rögzítő ENSZ-egyezmény elismerésével Magyarország kötelességet vállalt a közszolgáltatások teljes akadálymentesítésére is, aminek 2013. december 31-éig meg kell történnie.

A biztos úgy látja, hogy a jogalkotó és a szolgáltatók eddig is tettek már lépéseket az akadályok lebontására, ezért újabb kezdeményezést nem tart szükségesnek. Leszögezi azonban, hogy a fogyatékkal élő embereket fokozott védelem illeti meg. Erre vonatkozó rendelkezéseket már tartalmaz a villamosenergiáról szóló, már hatályos, és a földgázellátásról szóló, idén július 1-jén hatályba lépő törvény. Ugyanakkor a jogi szabályozás önmagában még nem jelent egyértelmű megoldást. A fogyasztó telefonos azonosítására alternatív módszereket kellene keresni.

Ilyen lehetne néhány személyes adat, vagy a banki szolgáltatások esetében már bevált jelszó használata, elképzelhető lenne egy kártya is, amelyen a szolgáltató Braille-írással tünteti fel a telefonos ügyintézéshez szükséges adatokat – sorolja Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki a 2009. év kiemelt vizsgálati témájává tette a fogyatékkal élők helyzetét, gondjait „Méltóképpen másképp” elnevezésű programjával – áll az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.